Având în spate o istorie de mai bine de un secol, precum şi aproape 500.000 de piese în patrimoniu, Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) continuă să-şi îmbogăţească colecţiile. Unul din rolurile primordiale ale unui muzeu este acela de a aduna şi conserva obiecte importante pentru trecutul uman şi natural, bunuri care se păstrează apoi pentru cât mai mult timp.

Astfel, secţiile MŢC (Arheologie, Artă, Etnografie, Istorie, Ştiinţele Naturii) şi-au mărit colecţiile, în ultimii cinci ani, atât ca urmare a donaţiilor, cât şi prin achiziţii. Expoziţia "Obiecte recuperate", deschisă miercuri, cuprinde o parte a bunurilor achiziţionate în perioada 2014-2019. În acest interval, muzeul a cumpărat, din fonduri proprii, obiecte în valoare de 450.000 lei.

De altfel, în acest moment, MŢC are în colecţiile sale 477.746 de obiecte, unele clasate în patrimoniul internaţional. Cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, răstimp în care Muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale.

În cadrul vernisajului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a arătat că expoziţia prezintă munca specialiştilor instituţiei, respectiv este "o etapă în formarea muzeului, în pregătirea deschiderii expoziţiilor permanente, începând cu luna mai".

Expoziţia cuprinde piese din tezaurele de monede descoperite în 2018 în zona Aleşd, piese de mobilier stil 1900, tablouri, aparate şi albume foto, cărţi poştale, fotografii, ziare, piese de port popular şi tehnică populară, vase de farmacie şi aparate muzicale.

Pe lângă munca de procurare şi păstrare, muzeul se ocupă şi de restaurarea obiectelor. Odată decorând casa scării în Palatul Baroc (în care a funcţionat MŢC), cele opt tapiserii botezate "Anotimpurile", concepute de Maria Blendea, au fost restaurate cu sprijinul specialiştilor Muzeului Judeţean Satu Mare, iar acum sunt expuse din nou, în sala alăturată.

La eveniment a participat şi creatorul lor, Maria Blendea rememorând detalii ale concursului de idei organizat în anul 1968 pentru aceste tapiserii. "Concursul a fost dificil, am concurat alături de artişti importanţi, precum Ariana Nicodim, Zizi Frenţiu. Concursul a durat doi ani, iar când am fost anunţată că l-am câştigat, nu mi-a venit să cred. Proiectarea este a mea toată, dar am realizat trei tapiserii, iar celelalte de restul membrilor colectivului. În proiect am ţinut seama de arhitectura barocă a clădirii şi nu am apelat la culori brutale", a povestit artista.

Tapiseriile vor decora, pe viitor, sala mare de expoziţii de la etaj, ce va fi transformată în amfiteatru.

La eveniment au participat şi restauratorii Muzeului Judeţean Satu Mare, precum şi directorul instituţiei, Liviu Marta.

Expoziţia "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" va putea fi vizitată în sediul principal al MŢC din strada Armatei Române nr. 1/A până în 12 martie, de marţi până duminică, începând cu ora 10:00.