Scriitoarea Petronela Rotar a fost prezentă, miercuri seară, în sala mare a Primăriei Oradea, unde și-a lansat cele mai recente cărți, două la număr. Circa 40 de orădeni au fost prezenți, i-au pus întrebări și s-au emoționat când Rotar le-a citit câteva fragmente din volumele sale.

"Urăsc că poate face asta”

Alături de Petronela Rotar, au mai vorbit Cătălin Popa, reprezentantul Fundației Comunitare Oradea, și Orlando Balaș, lector la Universitatea din Oradea. „Este incredibil cum altcineva găsește cuvintele potrivite pentru a le așterne pe hârtie ca și cum ar scrie ceea ce simt eu. Urăsc faptul că poate face asta”, a glumit Cătălin Popa.

Orlando Balaș a prezentat câteva dintre cărțile Petronelei Rotar, încheind cu cele mai recente: „Privind înăuntru” și „Ajută-mă să nu dispar”. „În timp ce «Privind înăutru» este un fel de jurnal de familie, «Ajută-mă să nu dispar» e o carte dură, în care o femeie experimentează dragostea și încearcă să treacă peste traumele din copilărie”, a explicat Balaș.

Povestea bunicii

Petronela a citit câteva fragmente din cărţile sale, primul (din "Alive") fiind despre bunica sa, Victoria, care a murit săptămâna trecută. În text se vorbește despre iubirea neîmplinită a bunicii, care a refuzat să se căsătorească cu băiatul de care era îndrăgostită pentru că familiile lor erau rivale. „Deși l-a iubit, ea nu a vrut să se facă de râs și să fugă cu el, a preferat să se căsătorească cu bunicul, dar nu l-a uitat niciodată, și nici el pe ea. Înainte de a muri, el a cerut ca la înmormântare să se cânte romanța pe care o ascultau ei când erau tineri”, a povestit Petronela.

La final, scriitoarea a mărturisit și că bunica ei este înmormântată chiar între cei doi bărbaţi, soțul și iubitul său din tinerețe. Detaliu care le-a făcut pe mai multe orădence din asistenţă să lăcrimeze...

Cartea „Orbi”, ecranizată

După ce a citit și câteva fragmente din cărțile noi, cei prezenți au interacționat cu autoarea, punându-i mai multe întrebări. La inițiativa unei tinere din sală, Petronela vorbit și despre ecranizarea cărții „Orbi”, pe care a anunțat-o anul trecut, în octombrie, pe blogul său. „Filmul este încă în procesul de creație. Producătorul este Libra Films, a lui Tudor Giurgiu. Nu știu când va fi gata, dar vă voi ține la curent”, a spus Petronela Rotar. 

Întrebată dacă va scrie și o continuare, scriitoarea a recunoscut că nu îi plac continuările. „Eu am scris ce am avut de scris despre personajele mele. Pe mine, continuările mereu m-au dezamăgit, așa că eu nu voi face asta”, a spus scriitoarea. 

Cărțile „Privind înăuntru” și „Ajută-mă să nu dispar” se pot achiziționa online la prețul de 35 lei fiecare.

Născută lângă Braşov, Petronela Rotar a fost reporter, editor şi prezentator la staţii locale ale Pro TV, Antena 1 şi Realitatea. În prezent Petronela Rotar este bloggeriţă şi scriitoare. În anul 2017, ea a lansat, inclusiv la Oradea, primul său roman, "Orbi", care a fost cea mai vândută carte în România în acel an.