Eveniment cultural de factură internațională miercuri seară la Muzeul Țării Crișurilor. O parte a culturii și artei taiwaneze a poposit în Oradea pentru a-i bucura pe vizitatorii instituției.

Evenimentul, corespunzând programului celei de-a doua zile a festivalului internațional European Music Open, a însemnat vernisarea expoziției ”The Silence of My Interior” (”Liniștea sufletului meu”) a artistului plastic Chen Ching-Jung din Taiwan. Înaintea deschiderii propriu-zise a expoziției, Cvartetul Filarmonicii Eso din Taipei a susținut un recital de muzică clasică asiatică.

Publicul a umplut sala mare de expoziții aproape până la refuz, pentru a-l vedea pe cunoscutul artist. Cu o experiență de peste 50 de ani pe tărâmul artelor, Chen Ching-Jung trăiește în Paris, unde își are atelierul. Este absolvent a patru universități și a fost profesor la Academia Națională de Arte din Taiwan, la Colegiul de Cultură Chinezească, la Universitatea din Stat din Taiwan, Departamentul de Arte Plastice, și Director al Academiei de Stat din cadrul Departamentului de Arte Plastice.

Opera sa cuprinde lucrări de acuarelă, pictură în ulei, pictură murală, mozaic, gravură etc.

Cuvântul de salut din partea organizatorilor a fost rostit de Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului, care a remarcat faptul că ”European Music Open a atras în Oradea personalități și instituții cu importante cărți de vizită. În această seară, punem o nouă piatră în podul care unește popoare de pretutindeni”.

Expoziția de pictură este una inedită pentru Oradea. De altfel, Chen Ching-Jung este la prima expoziție în România, fiind primul artist plastic taiwanez care expune în urbea de pe Criș.

Directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a prezentat expoziția pornind de la dubla semnificație a titlului său: ”cuvântul liniște are multe conotații în limba română. E vorba atât de tăcere, cât și de pace sufletească, conotații unde se așază întreaga operă a artistului”. 

Picturile sale sunt destul de greu de arondat unui curent artistic. ”Nu e suprarealist, nici expresionist, nici cubist, însă sunt lucrări care definesc arta contemporană. Corpul uman și nudurile feminine sunt elemente care-l definesc pe artist, corpurile au o liniște aproape înghețată, o sensibilitate abstractă, fără intervenția erosului”, a mai precizat Chiriac.

Prezent la eveniment, Chen Ching-Jung a mulțumit gazdelor și publicului pentru primire. Acesta, prin Ministerul de Externe și cel al Culturii din Taiwan, a donat Muzeului Țării Crișurilor un mozaic (foto) inițial destinat să ajungă în Vatican. 

Lucrarea, cu o greutate de 900 de kilograme, este expusă în holul muzeului și este o icoană ce-o reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul. A fost realizată în anul 2017, în stil bizantin, din sticlă de Murano, marmură și foiță de aur.

Prea Sfânta Fecioară este reprezentată șezând pe un scaun, ținându-l în brațe pe Cristos, care binecuvântează cu o mână. Modul în care sunt ținute atât mâna cât și picioarele amintesc de reprezentările lui Buddha. Mozaicul va deveni exponat permanent al viitoarei expoziții a Secției de Artă a muzeului.

Expoziția ”Liniștea sufletului meu”, a artistului Chen Ching-Jung va rămâne deschisă până în 28 august.