Muzeul Țării Crișurilor este, pentru o vreme, gazda unui nume celebru al artei plastice universale. Picasso se deschide orădenilor prin mai bine de o sută de litografii și heliogravuri după lucrările sale.

Expoziția a fost vernisată vineri seara, reprezentând continuarea unei colaborări cu Thomas Emmerling, din a cărui colecție particulară fac parte lucrările. Această expoziție a mai fost prezentată în Austria, Polonia, Slovacia, iar în România a poposit în Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Timișoara și Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Expoziția a ajuns pe simezele Muzeului Țării Crișurilor în contextul în care „în ultima vreme în Europa au loc mai multe evenimente dedicate lui Picasso, probabil în încercarea de a-l reabilita”, după cum a precizat Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal. Totodată, prin expozițiile prezentate recent publicului, „instituția noastră recuperează timpul pierdut, cu evenimente, unele, de anvergură internațională”, a mai precizat acesta.

Expoziția este împărțită pe cinci serii de litografii și gravuri, fiind prezentată de curatorul Milena Pop. Între ele: ”L’espace et la flûte” (12 litografii), împreună cu volumul poetului Jean Tardieu, care s-a inspirat din aceste lucrări în poetica sa. O altă serie, ”Les menines et la vie”,  cuprinde 58 de heliogravuri, parțial color, care sunt o interpretare după faimoasa pictură a lui Diego Velázquez, Las Meninas, suită de lucrări realizate de Picasso în 1957, în timpul unei șederi în Franța, alături de cartea ”Les Menines et la vie” a lui Jaume Sabartés, prietenul și secretarul său, a cărei sursă de inspirație au fost lucrările lui Picasso.

Seria ”Toros y Toreros” cuprinde 16 litografii care reproduc desenele, realizate în cerneală, creion și pastel de către Pablo Picasso între anii 1957 şi 1959, iar seria ”Le mémoire d’homme”, 9 litografii alb-negru care au fost publicate în volumul cu același titlu (1950), rezultat al unui proiect de colaborare cu scriitorul Tristan Tzara, întemeietor al curentului dadaist.

Seria ”Picasso de 1916-1961”, cuprinde 24 de litografii alb-negru, expuse alături de volumul scriitorului Jean Cocteau, având același titlu.

În expoziție mai este prezentă o litografie cu titlul ”Don Quijote”, care reia desenul lui Picasso realizat, în 1955, pentru revista ”Les Lettres françaises”, precum și două dintre cele mai cunoscute afișe realizate de Picasso cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris: ”Les Menines” (1959) și ”Congrès National du mouvement de la Paix” (1962).

Expoziția va rămâne deschisă până în 29 martie, putând fi vizitată de marți până duminică începând cu ora 10:00.