Aproape 1.700 de participanţi s-au adunat, duminică la prânz, cu mult entuziasm, în Piaţa Unirii din Oradea, pe o vreme superbă, pentru a bate recordul mondial la cea mai mare oră de kangoo jumps din lume.

Mulţi dintre ei au încălţat pentru prima dată o pereche de ghete rebound, special pentru acest eveniment.

Cum recordul mondial anterior era deţinut de Germania, cu 1298 de persoane, Oradea are şanse serioase să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de persoane prezente la o oră de sărituri cu aceste ghete.

"Avem şanse să intrăm în Cartea Recordurilor! Din numărătoarea noastră avem 1.500 de tricouri care s-au dat toate, dar au fost persoane care au participat chiar şi fără tricourile de la noi", a precizat, imediat după ora de sărituri, medicul Alin Iova, unul din echipa KAPO.

Potrivit acestuia, doi reprezentanţi de la Cartea Recordurilor au fost prezenţi în mijlocul participanţilor, pentru a observa desfăşurarea evenimentului. Înregistrările video şi cu drone vor fi analizate pentru a vedea dacă au fost întrunite condiţiile pentru validarea recordului, urmând ca Guinness World Records să anunţe noul record de la Oradea şi includerea lui în galeria mondială.

Încercarea de doborâre a recordului mondial la cea mai mare oră de kangoo a cuprins zece minute de încălzire, 32 minute de sărituri în mod continuu şi zece minute de relaxare.

O piață tricoloră

Piaţa Unirii a fost colorată, cu aproape două ore înainte de ora 13,  în roşu, galben şi albastru, în timp ce Fraţii Jdieri concertau pe podium. În faţa scenei a fost alcătuit un imens tricolor din sute de oameni îmbrăcaţi în dreapta în tricouri roşii, la mijloc galbene şi albastre în stânga, către pasajul Vulturul Negru.

Spaţiul interior al pieţei a fost delimitat cu panglici în mai multe sectoare, astfel încât să fie mai uşor de supravegheat de monitori.

Buna dispoziţie şi dorinţa de a fi părtaş la un eveniment de anvergură s-a observat peste tot. 

"Eu am venit azi din străinătate şi m-am trezit în zori de zi ca să străbat cei 700 de kilometri ca să ajung acasă, la Oradea. Nu puteam rata marele eveniment mare "OraDeAbate recordul". Suntem aproape 1.700 şi cu deja 1.300 putem intra în Cartea Recordurilor", a spus, cu însufleţire, Carmen Vasile.

"Noi suntem aici un grup de 15 poliţişti de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al, Poliţiei de Frontieră şi de la Şocala de agenţi Avram Iancu. Ne bucurăm să fim parteneri în acest proiect", a spus Laura Bondar, echipată sportiv, gata de a începe ora pentru record.

Cronometru ca la carte

Exerciţiile au fost atent cronometrate de o echipă de oficialităţi sportive: arbitrul internaţional de fotbal Octavian Şovre, multipla campioană la atletism Ligia Bara, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin, Anca Wallmen, şi multiplă campioană europeană şi profesorul de atletism Marius Marinău.

Cele zece minute de încălzire au fost conduse, de pe scenă, de antrenoarea Kinga Sebesteny şi dr. Ligia Burtă, fiecare avându-i alături pe cei doi copii, respectiv deja tineri adulţi care iubesc mişcarea, împreună cu medicii Alin Iova şi Puşa Dorina Fărcaş.

A urmat o intensă jumătate de oră de sărituri, condusă de iniţiatoarea acestui eveniment, Kinga Sebesteny, care a ştiut să alterneze săriturile, mai dificile sau mai uşoare, astfel încât să existe o mişcare continuă.

La finalul celor 32 de minute intense, pe melodia "We are the champions", antrenoarea Kinga Sebesteny a îngenunchiat pe scenă, mulţumind mulţimii de participanţi şi sportivi. I s-a alăturat doctoriţa Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Oradea, care a sărit tot timpul orei, în primul rând din faţa scenei.

Echipa de iniţiatori şi-a transmis iubirea către toţi cei prezenţi cu mâinile împreunate în simbolul inimii. Deşi transpiraţi şi obosiţi, mulţi participanţi au dansat cu frenezie în continuare, s-au prins în hore şi şi-au făcut fotografii în grup.

Iniţiativa aparţine echipei KAPO - Sănătate pe ghete, formată din Kinga Sebestyen şi medicii Alin Iova, Puşa Dorina Fărcaş şi Olivia Burtă, care derulează în Oradea un studiu ce demonstrează îmbunătăţirea stării de sănătate prin exerciţii Kangoo Jumps. În acest eveniment s-au implicat ca şi parteneri, instituţii şi organizaţii de nivel local şi naţional, unindu-şi forţele pentru realizarea acestui record mondial.