Organizat în premieră în oraşul de pe Criş, Salonul Internaţional de Artă Naivă a adus, joi, în Muzeul Ţării Crişurilor atât artişti importanţi, cât şi un public de calitate.

Având sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Salonul le propune vizitatorilor muzeului 93 de lucrări aparţinând picturii naive, realizate de 47 de artişti din 13 ţări (România, Spania, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Serbia, etc.), o parte sosind la Oradea ca să vadă expoziţia "pe viu".

"Manifestarea este dedicată Centenarului. Este firesc să fie aşa. (…) MŢC este un spaţiu care promovează valorile şi este o onoare pentru noi că sunt prezenţi autorii lucrărilor", a transmis directorul Muzeului, Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere.

De asemenea, Chiriac a arătat ce înseamnă arta naivă: "naiv înseamnă să fii încrezător (…) Naiv înseamnă sinceritate de multe ori. (…) În România, şcoala de artă naivă a fost iniţiată de Ion Niţă Nicodin. (…) Această artă nu a uitat de morala satului şi exprimă bucuria existenţei. Acesta e sensul artei naive – redescoperirea sensului frumuseţii".

Despre expoziţie a vorbit criticul de artă Ion Parhon: "Lucrările mi-au provocat o satisfacţie vie. (…) Ele sunt de o varietate imaginativă şi cromatică extraordinară. (…) Este un triumf al ludicului, detaşat de cenuşiul vieţii de zi cu zi". Cu mândrie, a vorbit despre expoziţie şi pictorul orădean Mihai Dascălu, cunoscut pentru expoziţiile sale din ţară şi străinătate, acum reprezentant al Centrului Naţional de Informare şi promovare Turistică. "De astăzi, Oradea este pe harta capitalelor europene ale picturii naive pentru că aici expun unii din marii artişti naivi din Europa", a apreciat acesta.

În finalul evenimentului, artiştii prezenţi au fost premiaţi de instituţiile organizatoare cu câte o plachetă, în semn de recunoştinţă.

Expoziţia este una temporară şi va putea fi vizitată până în 28 iulie.