Regizorul Tudor Giurgiu a fost prezent, marţi seara, la Cinema Palace, pentru premiera de gală a celui mai nou film al său, "Parking", care spune povestea unui emigrant român în Spania.

Regizorul a fost însoţit şi de scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, care a scris cartea "Apropierea", punctul de plecare a filmului.

Spania şi Sângeorz-Băi

Câțiva zeci de orădeni s-au adunat la Cinema Palace pentru a vedea cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu.

"Parking" spune povestea lui Adrian, un tânăr din Sângeorz-Băi, care ajunge în Spania anului 2002 şi lucrează ca paznic la o parcare, trăind şi el tot acolo, într-o rulotă. El se îndrăgosteşte de o cântăreaţă spaniolă, Maria (foto), care este căsătorită.

Pe lângă scenele filmate în sudul şi nordul Spaniei, în film apar şi multe cadre din oraşul Sângeorz-Băi, în scene din copilăria protagonistului. 

"Când am ales să fac filmul, am vrut să văd ce vrea de fapt Adrian. Cam asta a fost provocarea: să arăt ce este în sufletul unui emigrant român şi de ce vrea el să ajungă într-o altă cultură, de ce acceptă să lucreze pentru bani puţini, dar şi cum iubirea ajunge să-l salveze", a spus Giurgiu.

O scenă care a stârnit râsete în sală a fost fuga lui Adrian pe lângă o clădire părăsită din Spania pe care era inscripţionat mesajul "Puta PSD".

Orădeni curioşi

La finalul filmului, orădenii au avut şi câteva întrebări pentru regizor şi scriitor. O orădeancă care a citit şi "Apropierea" a lui Mălaicu-Hondrari a fost curioasă să ştie de ce a renunţat regizorul la două personaje principale.

"Ne-am dat seama că povestea este a lui Adrian. În carte este altfel, poţi avea multe fire narative, dar în film trebuie să ştii povestea cui o arăţi publicului", a explicat regizorul.

Tot acesta le-a mai spus că Adrian este un alter-ego al scriitorului care a fost plecat şi el în Spania şi, timp de patru ani, a lucrat în parking-ul din film. "Când Marin m-a dus în acel parking din Córdoba (n.r. sudul Spaniei) am ştiut că aici trebuie să facem filmările", a recunoscut Giurgiu.

O altă orădeancă i-a felicitat pentru film. "Nu ştiu dacă asta aţi vrut să iasă, dar eu am înţeles că dacă te îndrăgosteşti, toată durerea şi traiul prost se estompează în faţa iubirii. De fapt iubirea este cea care salvează", a concluzionat femeia.

La finalul evenimentului, orădenii le-au strâns mâna invitaţilor speciali, i-au felicitat şi s-au fotografiat alături de ei.

În "Parking", protagonist este actorul Mihai Smarandache, singurul actor principal român. Partenera sa din film este Belén Cuesta, una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie. În film mai joacă şi cunoscuta şi premiata actriţă Ariadna Gil.

De vineri, filmul va putea fi văzut în cinematografele din ţară, inclusiv la Cinema Palace din Oradea, fiind distribuit de Transilvania Film.