Tehnologia trebuie folosită nu doar în folosul omului, ci şi al planetei. Aşa şi-au spus doi IT-işti orădeni, când au decis să-şi pună mintea la contribuţie pentru a găsi soluţii pentru combaterea poluării.

După câteva luni de muncă, tinerii au montat pe Crişul Repede un utilaj uriaş care curăţă singur râul de PET-uri şi de alte gunoaie ce plutesc pe suprafaţa apei. Ecologişti convinşi, IT-iştii au făcut sistemul pe banii lor şi nu cer niciun leu nici pentru folosirea lui. "Vrem natură curată", explică Dragoş Rus, unul dintre cei doi iniţiatori.

I-Ecologie

Dragoş Rus, OradeaTrebuie să dai ceva comunităţii în care trăieşti şi să faci orice poţi ca mediul înconjurător să fie cât mai curat. Acesta este crezul pe care îl împărtăşesc Dragoş Rus şi Virgil Ghic, doi tineri orădeni, ambii de profesie IT-işti. "Am considerat că nu mai putem să ne vedem de treaba noastră zi de zi şi să ignorăm poluarea din mediul înconjurător. Am decis să ne implicăm şi să facem în aşa fel încât, cu ajutorul tehnologiei, să creăm un impact pozitiv asupra naturii", zice Dragoş (foto).

Pe lângă joburile pe care le au, cei doi prieteni au fondat împreună platforma wesupply.xyz, un site unde se găsesc ofertele a numeroase branduri de haine, încălţăminte şi accesorii. Pentru fiecare comandă făcută prin portalul lor, Dragoş şi Virgil îşi asumă să facă o faptă bună pentru mediu. "Nu toţi oamenii merg pe râuri să cureţe gunoaie. Dar când cumpără de pe platforma noastră, noi alocăm o marjă de profit proiectelor ecologiste", explică Dragoş.

Dravir de Tărian

Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, cei doi tineri au făcut primul proiect pe banii lor. Dravir 1 este un utilaj care a fost montat pe râul Crişul Repede, în cantonul ABA Crişuri de la marginea satului Tărian, şi care de acum înainte va aduna PET-urile ce plutesc pe apă.

Utilajul în formă de pâlnie constă în două braţe lungi şi o cuşcă, toate plutitoare. Cele două braţe din polipropilenă au fost întinse pe lăţimea Crişului şi formează un fel de barieră pe suprafaţa apei, fără a afecta în vreun fel vieţuitoarele din râu. La intersecţia braţelor se află cuşca din aluminiu, în care se vor aduna flacoanele purtate de curenţii din apă. În partea din spate, cuşca este închisă, astfel că gunoaiele nu vor putea ieşi.

Când cuşca va fi plină cu gunoaie, va trebui scoasă din apă, golită şi reamplasată. "Noi l-am proiectat şi l-am făcut în regie proprie. Poate fi îmbunătăţit, nu susţinem că este perfect", spune Dragoş.

Dravir

Supravegheat de specialişti

directorul ABA Crişuri, Sorin GulerTinerii au montat Dravir-ul cu acordul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, incinta cantonului de la Tărian fiind aleasă tocmai pentru ca utilajul să nu cadă pradă vandalilor. "Urmează să vedem dacă funcţionează şi cât de eficient este", declară directorul ABA Crişuri, Sorin Guler (foto).

Tinerii care l-au conceput sunt convinşi că "scula" îşi va face treaba şi va curăţa Crişul de flacoane, mai cu seamă după ce vor începe ploile de toamnă, când debitul râului va creşte, iar din amonte vor fi aduse multe gunoaie. "Sunt încrezător că după ce lumea va vedea ce cantitate de gunoi adunăm de pe râu, proiectele de acest gen vor lua amploare. Noi am vrea ca un astfel de curăţător să fie pe fiecare râu din România", spune Virgil. Cei doi tineri sunt dispuşi să creeze utilajul şi pentru alte ape, însă o vor putea face doar după ce WeSupply va aduna nişte profit...

Plantări... din cer

Între timp, cei doi IT-işti pregătesc un proiect nou, susţinut financiar tot de ei. "Lucrăm la o dronă agricolă cu care să facem plantări", explică Dragoş. Drona va fi dotată cu un lansator de seminţe, similar puştilor de paintball, şi va putea fi folosită în zone greu accesibile. Astfel de maşinării s-au mai folosit în străinătate şi s-au dovedit o variantă nu doar mai facilă, ci şi mai eficientă, putându-se planta până la 8.000 de puieţi într-o singură zi!

Tinerii speră că la primăvară vor putea face deja plantări din aer, într-o zonă din Bihor. Dovedind astfel că nu sunt ecologişti doar prin vorbe, ci şi prin fapte...