Când păşeşti în atelierul Endea, singurul din Oradea unde se fac săpunuri naturale, te învăluie o furtună de arome. Miere, lavandă, cafea, lapte de capră - sunt câteva din ingredientele pe care Andrea Revesz şi Răzvan Paută le pun în săpunurile pe care le vând de zece ani.

Convinşi că Mama Natură asigură tot ce are nevoie un săpun pentru a curăţa şi hidrata pielea, cei doi antreprenori nu folosesc defel chimicale în reţetele lor. Iar pentru ca mica lor afacere să fie la rându-i prietenoasă cu natura, antreprenorii răspund comenzilor într-un mod complet nepoluant: pe bicicletă!

De la hobby la business

Povestea săpunurilor naturale Endea a început în 2010, pe când Andrea şi Răzvan locuiau în Timişoara, unde ea studia chimia, iar el sociologia. "Noi foloseam deja numai săpunuri din ingrediente naturale, convinşi că sunt cele mai potrivite pentru piele, şi ne-am gândit cum ar fi să le facem noi", spune Răzvan. Pe atunci, credeau că cel mult îşi vor găsi un hobby... 

Tinerii spun că nu le-a fost uşor să dibuiască felul în care se fac săpunurile. "Cărţile scrise în limba română nu îţi ofereau toate detaliile, aşa că nu ne-au ieşit primele săpunuri. Abia după ce ne-am comandat nişte cărţi din America am înţeles cum se face", spune Andrea. 

Câteva luni de zile s-au jucat de-a "săpunierii", amestecând ingrediente naturale pentru a obţine săpunuri, pe care le-au testat pe ei înşişi şi pe prietenii lor. Primind la schimb laude şi încurajări, au decis să fie nu doar parteneri de viaţă, ci şi de afaceri. Într-un mic atelier amenajat de pe strada Mihai Eminescu, cei doi fac zi de zi săpunuri şi cosmetice 100% naturale.

Fără ulei de palmier!

Produsele Endea se fac exclusiv cu ingrediente naturale, pe care Andrea şi Răzvan le importă din Germania sau le cumpără de la furnizori români în care au încredere. "Materia primă de bază înseamnă apă distilată, sodă caustică şi uleiuri vegetale. Restul este creativitate", spune chimista. Reţetele de săpunuri le-a creat chiar ea. Aşa a rezultat, de pildă, săpunul cu lavandă, gălbenele, muşeţel şi cătină, săpunul cu miere şi lapte de capră ori cu propolis şi gălbenele, de altfel unul dintre cele mai vândute produse Endea.

Perfecţionistă, tânăra a refăcut fiecare reţetă până când a obţinut un produs pe placul ei. "Chiar dacă refac un lot, nu fac risipă. Toată compoziţia o topesc şi o refolosesc", spune Andrea, respingând ideea de a irosi resursele naturale, de orice fel ar fi ele. Tot din raţiuni ecologiste, nu foloseşte sub nicio formă ulei de palmier, un produs intens utilizat în lume pentru că are multiple calităţi, dar pentru care se defrişează masiv păduri tropicale.

De succes

Şi tehnica folosită de cei doi orădeni este diferită. "Toate săpunurile noastre se fac la rece, la 40 de grade Celsius. Astfel, majoritatea vitaminelor nu se pierd", explică Răzvan. Prin aceeaşi tehnică, în atelierul Endea se produc acum, în total, 58 de articole, printre care şi şampon solid, creme şi deodorante. Fireşte, toate exclusiv din materiale naturale. 

Că sunt pe gustul clienţilor se vede din vânzări: prin site-ul propriu sau prin magazinele partenere, Endea comercializează lunar între 500 şi 1.000 de produse, la preţuri care încep de la 15 lei. 

Eco-livrări

Tinerii ştiau că doar realizând ingrediente naturale nu se vor deosebi de alţi manufacturieri de produse "eco". Aşa că au decis să aibă şi un mod ecologist de livrare a produselor: de la lansarea afacerii, livrările în Oradea se fac exclusiv pe bicicletă! "Pentru mine, bicicleta era oricum mijlocul de transport folosit cel mai mult, indiferent de sezon, aşa că trebuia să fac şi livrarea într-o manieră nepoluantă", spune tânărul. 

Chiar şi la Cluj Napoca şi la Timişoara Răzvan livrează săpunuri tot cu biţa, ce-i drept, după ce ajunge în aceste oraşe cu trenul. "La Cluj e chiar uşor să mă duc, pentru că este un tren privat care are locuri amenajate pentru biciclete. Iau trenul de dimineaţă, livrez produsele, după-amiază urc bicicleta în tren şi vin acasă", spune el. Spre Timişoara, în schimb, trebuie să înghesuie biţa pe coridoarele vagoanelor CFR, care încă nu are asemenea facilităţi. 

De când distribuie săpunuri, tânărul adună anual cam 2.000 de kilometri pedalând. Fireşte, ar putea expedia comenzile cu firme de curierat, dar preferă să nu contribuie la poluarea cu noxe. O poluare pe care niciun săpun, oricât ar fi de natural, n-o poate curăţa...