Una dintre atracţiile naturale ale Oradiei, Crişul Repede, este folosit de localnicii certaţi cu bunul simţ drept groapă de gunoi. Cursul apei şi malurile din zonele anume lăsate nebetonate sunt "ornate" cu numeroase flacoane, zdrenţe, pungi şi alte mizerii, astfel că orădenii tentaţi să aleagă aceste locuri pentru plimbare preferă să le evite.

Gunoaie la vale

Conform legislaţiei în vigoare, strângerea gunoaielor aruncate pe cursurile de apă este responsabilitatea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, muncitorii acestei instituţii fiind cei care trebuie să adune toate deşeurile din râuri şi pârâuri. De cele mai multe ori, însă, sunt depăşiţi de situaţie. Chiar şi în Oradea, oraş cu ambiţii turistice, pe Criş plutesc "insule" de flacoane.

"Formaţiile noastre curăţă o dată pe lună cursul Crişului Repede. Din nefericire, însă, se aruncă multe gunoaie şi nu facem faţă necesarului de curăţenie", spune Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri. Vinerea trecută, muncitorii au început prima acţiune de curăţenie pe Criş din acest an şi, într-o jumătate de zi, adunaseră deja 6 metri cubi de deşeuri numai din zona cuprinsă între Aquapark şi Podul Dacia. "Vor continua curăţenia pe cursul râului timp de o săptămână, cel puţin", precizează Mihociu.

Din când în când

Nici malurile Crişului nu sunt într-o stare mai bună. Pentru acestea, responsabilă este Primăria, care însă a cerut operatorului de salubritate să adune gunoaiele numai pe tronsoanele betonate, unde s-au amenajat promenade. Aici, muncitorii RER Ecologic Service golesc periodic coşurile de gunoi, adunând şi mizeriile aruncate pe jos.

În schimb, zonele rămase verzi, cum sunt malul drept al Crişului în aval de Podul Dacia şi cel stâng în aval de Podul Prezan din Dragoş Vodă, sunt curăţate de gunoaie doar prin acţiuni sporadice, cu deţinuţi sau cu persoanele obligate să presteze muncă în folosul comunităţii. Prin urmare, e lesne de înţeles că aici gunoaiele sunt la tot pasul.

Soluţia ar fi, desigur, ca Primăria să plătească pentru salubrizarea regulată a acestor zone, mai ales că au fost păstrate verzi tocmai pentru a-i îmbia pe orădeni la plimbare...