Turismul balnear din România are potențial turistic însemnat de exploatat și de promovat, deoarece este singurul care se bazează pe resursele naturale, care au caracter permanent. Investițiile în infrastructură și creare de noi produse balneare au dus la revigorarea și reinventarea stațiunilor balneare, care redevin o carte de vizită a României.

Apa termală din Băile Felix, resursa naturală valoroasă pentru cura de tratament, a oferit avantajul apariției și dezvoltării unei stațiuni cu tradiție îndelungată în turismul de sănătate. Băile Felix, cea mai mare stațiune balneoclimaterică, se bucură de prestigiu și tradiție în rândul stațiunilor din România, deoarece Turism Felix S.A. a înțeles că investițiile masive în infrastructură, adaptarea ofertelor turistice pentru a răspunde noilor realități și campaniile de promovare eficiente pot elimina prejudecățile conform cărora stațiunile balneare din România sunt destinate exclusiv pensionarilor care doresc să beneficieze de cure de tratament.

Accent pe wellness

Decizia s-a dovedit inteligentă. Tinerii și oamenii sănătoși cu media de vârstă 30-45 ani, care caută noi destinații de petrecere a concediilor, vacanțelor și a zilelor de la finalul săptămânii, aleg Băile Felix într-un număr tot mai mare.

Numărul total zile-turist realizate în 2018 de hotelurile Turism Felix S.A. (Hotel Internațional, Hotel Termal, Hotel Nufărul, Hotel Poienița, Hotel Mureș) a fost de 351.297 zile-turist, înregistrând o creștere cu 35% față anul 2017. Creșterea se datorează, în primul rând, investițiilor făcute exclusiv din fonduri proprii: peste 90% grad de modernizare a celor 2.000 locuri de cazare, restaurante, săli de conferință și centre de tratament reamenajate, zone de plajă refăcute și aparatură medicală reînnoită. Pentru a conștientiza eforturile financiare depuse de societate pentru modernizarea și dotarea hotelurilor și a ștrandurilor, trebuie înmulțită valoarea fiecărei lucrări sau obiect achiziționat de zeci sau chiar sute de ori, suma atribuită acestor proiecte fiind colosală.

În zilele noastre, oamenii sunt tot mai preocupați de menținerea sănătății și doresc să-și continue obiceiurile atunci când călătoresc. Din acest motiv aleg destinații de vacanță unde își pot menține sau îmbunătăți starea de bine, elimină stresul, se echilibrează emoțional, se detoxifică și sunt răsfățați. Această schimbare a determinat dezvoltarea turismului de wellness. Dacă acum câțiva ani în Băile Felix se putea observa o cerere mai mare pentru pachetele de tratament balnear, urmată de pachetele de odihnă și cele de weekend, în ultimii 3 ani proporția s-a inversat, primul loc fiind ocupat de turismul de relaxare. S-a constatat, de asemenea, menținerea relativ constantă a ponderii numărului de pachete de odihnă vândute pe întreaga durată a anului, nemaifiind vorba despre preferințe doar pentru sezonul estival.

A crescut numărul de activități de divertisment adresate copiilor și adulților, atât în cadrul hotelurilor, cât și la piscine/ștrand: sesiuni de aqua-zumba, activități și jocuri pentru copii, jocuri de societate pentru adulți, competiții sportive, petreceri cu spumă, piese interactive de teatru, lecții de dans, seri tradiționale etc. Scopul organizării acestor programe de divertisment este de a oferi o multitudine de opțiuni atractive de petrecere a timpului liber, foarte apreciate de turiști.

Piscine noi la Poieniţa

De anul acesta, turiștii care vin la Băile Felix au o nouă destinație pentru distracție: zona de piscine în aer liber a Hotelului Poienița, un punct de atracție atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Inaugurate pe 15 august, cele două piscine cu apă termală și piscina specială pentru copii, care au în total 300 mp luciu de apă, corespund celor mai noi dotări din domeniu. De la arhitectura piscinelor până la sistemele de filtrare utilizate, toate au fost gândite pentru a oferi turiștilor un spațiu de relaxare sigur și atractiv. Turiștii se pot răcori la barul de lângă piscine, care are un meniu variat de băuturi. Complexul include o zonă de servire a mesei, unde se poate opta pentru preparate grill și salate. Oferta de jocuri și activități acvatice este completată de evenimente organizate special: jocuri și activități pentru copii, petreceri cu spumă, jocuri de socializare pentru toate vârstele și multe altele.

Investiția a fost de aproximativ 600.000 euro. Pe suprafața totală de 1.500 mp s-au mai construit garderobe, dușuri, toalete și cabinet de prim ajutor. Zona de piscine este deschisă zilnic, între orele 9:00 și 19:00. Tarifele de acces sunt anul acesta promoționale: 30 lei pentru 2 intrări/zi/persoană, iar biletul include șezlong, în limita locurilor disponibile (capacitate maximă 300 de persoane). Copiii sub 4 ani au acces gratuit.

Alte investiții sunt în derulare, printre care le amintim pe cele mai importante: construirea unei noi piscine în aer liber la Hotel Internațional, amplasarea unui lift panoramic la Lotus Therm Spa&Luxury Resort și cel mai amplu proiect de modernizare a Ștrandului Venus (Băile 1 Mai).

(advertorial)