Podul cu stea îşi trăieşte ultimele zile. Constructorii au început miercuri dezafectarea consolelor de pe marginea pasarelei pietonale de la fostul Centru de Calcul pornind dinspre malul stâng al Crişului Repede.

Plăcile de beton au fost dislocate şi fărâmiţate cu ajutorul unui pulverizator, utilaj similar unui excavator, dar dotat cu un braţ mecanic având în capăt un cleşte de fier.

Potrivit constructorilor, demolarea consolelor are ca scop uşurarea structurii podului. "În cursul zilei de joi va începe debitarea pasarelei pe segmentul de deschidere stângă. Structura rezultată va fi aşezată pe cele două eşafodaje amenajate unde va fi piconată până la dimensiuni care permit transportul, încarcată pe platformă şi dusă la groapa de gunoi", a declarat şeful de şantier Vlad Moldovan.

Potrivit constructorilor, dezafectarea malului stâng al Crişului Repede până la nivelul pilei de susţinere din albia râului va dura circa o săptămână, după care şantierul se va muta pe malul drept al râului.

"Depinde de starea vremii dar, conform planificării, pasarela urmează să fie dezafectată integral până la sfârşitul lunii", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Lucrările de dezafectare a pasarelei şi de construire pe amplasamentul ei a viitorului pod al Centenarului sunt executate de o asociere formată din firmele Freyrom, Proncons Group, Aquacons şi Electro Excel Green pentru suma de 9,6 milioane lei.

Durata de execuţie a lucrării este de 16 luni, din care primele două luni sunt rezervate pentru realizarea documentaţiei şi obţinerea tuturor avizelor. Lucrările de construire a podului Centernarului vor trebui finalizate până la 1 Decembrie 2018.