Lucrările de refacere a acoperişului Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august, vor fi finalizate la mijlocul lunii iunie.

Se lucrează pe tronsoane...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, constructorii au finalizat lucrările pe porţiunea dinspre strada Mihai Pavel.

"În prezent, lucrările la planşeul peste etajul I sunt realizate în întregime. De asemenea, structura din lemn peste tronsonul I, cel care dă înspre strada Episcop Mihai Pavel, e realizată în întregime. În continuare, urmează refacerea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru la tronsonul I", se menţionează în comunicat.

Constructorii se pregătesc să mute frontul de lucru spre Piaţa Unirii. "În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor la tronsonul II, cel care dă înspre Piaţa Unirii, 20% din structura de lemn a şarpantei e finalizată, urmând şi aici finalizarea în totalitate a structurii de lemn, realizarea învelitorii şi a ornamentelor din tablă de cupru", a anunţat Primăria.

Lucrările la acoperiş urmează să se încheie în două luni. "Termenul estimat pentru realizarea în întregime a şarpantei imobilului cu montarea învelitorii este mijlocul lunii iunie, urmând ca până în septembrie să fie gata şi turla Palatului", se mai precizează în comunicat.

7,9 milioane lei

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe data de 18 martie, după ce constructorul desemnat a avut la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectului lucrărilor.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

După cum se ştie, Palatul Episcopal a fost devastat în urma unui incendiu declanşat pe 25 august de o avarie la instalaţia de iluminat exterior. Focul a cuprins acoperişul clădirii, s-a extins la etaje, iar în urma pârjolului, tavanul etajului întâi s-a prăbuşit.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2019 municipalitatea orădeană a preluat clădirea în administrare pentru minimum 20 de ani.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.