Volumul "Şapte sinagogi orădene", scris de Cristian Puşcaş ca urmare a cercetării sale pentru teza de doctorat, a fost lansat, joi seara, la librăria Humanitas de pe strada Republicii, în prezenţa câtorva zeci de apropiaţi ai autorului.

Arhitect şi autor

Despre "Şapte sinagogi orădene" au vorbit pe rând Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi coordonatorul tezei de doctorat a lui Cristian Puşcaş, care a stat la baza volumului. La eveniment a asistat din public şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.  

Toţi cei trei vorbitori au lăudat iniţiativa şi migala cu care arhitectul Cristian Puşcaş a lucrat pentru această carte, subliniind faptul că ea este una completă, care vorbeşte atât despre cadrul istoric şi cultural al iudaismului cât şi, concret, despre sinagogile orădene.

În luarea sa de cuvânt, Felix Koppelmann l-a lăudat pe Cristian Puşcaş nu doar pentru volumul său, ci şi pentru felul în care s-a implicat în proiectele de reabilitare a trei sinagogi din oraş, numindu-l un "arhitect de excepţie".

După cum se ştie, Cristian Puşcaş este arhitectul care semnează proiectele de reabilitare a Sinagogii Sion, Sinagogii Mari Ortodoxe, Sinagogii Mici Ortodoxe (în curtea celei mari) şi Sinagogii Aachvas Rein de pe strada Primăriei.

"Această lucrare reflectă nu numai profesionalismul dânsului, dar şi simpatia faţă de contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia din acest oraş. Trebuie să remarc că este una dintre cele mai rare lucrări, foarte bine documentată, dar şi trăită, căci a lucrat, s-a preocupat, a studiat, a proiectat şi a urmărit până la predarea la cheie a unor lucrări de valoare pentru comunitatea noastră şi pentru Oradea", a spus Felix Koppelmann.

Tot el a spus că autorul a surprins "fin" toată viaţa evreilor în prima parte a volumului. "Trebuie să-i mulţumesc pentru felul prietenos de a ne prezenta. Este rar când un autor creştin scrie într-o aşa formă frumoasă despre evrei", a mai adăugat Koppelmann.

Sinagogile Oradiei

Cititorii vor găsi în volumul "Şapte sinagogi orădene" detalii despre arhitectura evreiască laică în Oradea, un inventar al sinagogilor care au existat de-al lungul timpului în zona Bihor şi Hajdu-Bihar şi un istoric al prezenţei evreilor în Oradea.

Autorul a dedicat apoi mai multe capitole prezentării detaliate a celor şapte sinagogi existente în Oradea: Sinagoga Mare Ortodoxă (str. Mihai Viteazul, nr 4), Sinagoga Mică Ortodoxă Sas Chevra (în curtea celei mari), Templul Neolog Sion (str. Independenţei nr. 22), Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein (str. Primăriei nr. 25), Sinagoga ortodoxă Poale Cedek (str. Tudor Vladimirescu, nr. 18), una mai mai puţin cunoscută de orădeni, Sinagoga de Wiznitzer (str. Crinului, nr. 2) şi Sinagoga privată din Palatul Ullmann (str. Piaţa 1 Decembrie, nr. 9).

Cu cele şapte lăcaşuri de cult, Oradea este oraşul din România cu cele mai multe sinagogi, mai multe şi decât în Bucureşti.

Autorul prezintă istoricul acestora, elemente critice privind planimetria, volumetria şi opţiunea artistică interioară a arhitecţilor, constructorilor şi beneficiarilor originali. Lucrarea este susţinută de un bogat bagaj ilustrativ reprezentând planuri, secţiuni, faţade sau detalii ale sinagogilor orădene, toate realizate de autor sau sub îndrumarea acestuia.

Totodată, Cristian Puşcaş scrie şi despre trei dintre sinagogile care au existat în Oradea, dar au fost demolate: Sinagoga Mare şi Sinagoga Mică de pe Calea Clujului şi Sinagoga Machzike Lamde Thore, care a existat pe Baross utca, una dintre străzile ce traversau la începutul secolului XX Centrul Civic al oraşului.

Cartea, apărută la editura Muzeului Țării Crișurilor, poate fi cumpărată de la Librăria Humanitas cu 75 lei.