Defrişările de proporţii de pe Aleea Ştrandului din Oradea au început cu partea dreaptă a sensului de mers către Bulevardul Magheru.

Joi dimineaţă au fost puşi la pământ primii patru arbori - unii de dimensiuni mari - din cei 26 însemnaţi să fie doborâţi pentru a face loc lucrărilor la viitorul pasaj subteran Parcul Traian de zona Parcului Brătianu.

Angajaţii RER Vest au tăiat copacii sub supravegherea poliţiştilor locali, care au dirijat circulaţia în zonă pentru evitarea accidentelor.

Tăierile de arbori vor continua în săptămânile viitoare, după relocarea sub trotuar a reţelelor de apă şi canalizare de sub şoseaua pe amplasamentul căreia va fi săpat viitorul pasaj.

Având în vedere că arborii rămaşi sunt de mari dimensiuni, iar strada este îngustă, aceştia vor fi tăiaţi pe bucăţi, pornind dinspre vârf, de un angajat urcat într-o nacelă.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, îndepărtarea perdelei de arbori din Aleea Ştrandului a fost impusă de lucrările de extindere a carosabilului premergătoare săpăturilor la viitorul pasaj subteran pe sub Bulevardul Magheru.

Aceasta este una dintre cele mai mari operaţiuni de defrişare iniţiate de municipalitate în ultimii ani, zona verde de lângă parcarea Hotelului Continental urmând practic să dispară sub asfalt.

Lucrările de amenajare a pasajului, cu termen de execuţie de un an, vor fi executate de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA (care a construit şi podul Centenarului) pentru suma de 14,5 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 3,1 milioane euro.