Palatul Baroc urmează să-şi recapete strălucirea, în cadrul unui proiect al Episcopiei Romano-Catolice, care a demarat la finalul anului trecut. Lucrările propriu-zise au început de curând.

"Lucrările au început cu degajarea subsolului imobilului prin demontarea butoaielor adăpostite aici timp de mai multe decenii. Din materialul obţinut, în urma unei evaluări se doreşte confecţionarea unor elemente de parchet, care se vor regăsi ulterior în dotarea obiectivului. S-a procedat apoi la înlăturarea tencuielii de pe zidul subsolului, curăţarea cărămizilor originale şi amenajarea primară a spaţiului, toate aceste operaţiuni urmând a fi finalizate până în cursul lunii februarie", se arată într-o informare transmisă, vineri, de Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Potrivit aceleiaşi surse, în luna februarie vor fi demarate şi lucrările la exteriorul clădirii, în primă fază la aripa de sud.

"După montarea schelelor exterioare va începe refacerea capitală a învelitorii, iar în interior vor fi demarate lucrările de decopertare şi conservare a unor picturi murale aflate acum sub straturile de zugrăveală. Executarea acestor lucrări a fost încredinţată unor specialişti din Târgu Mureş. Întregul perimetru al şantierului a fost asigurat printr-un sistem de supraveghere video, care va permite monitorizarea întregii suprafeţe pe durata lucrărilor", se mai arată în comunicatul romano-catolicilor.

Executantul, SC Abed Nego, a început selectarea şi aprovizionarea materialelor necesare primei faze de execuţie. "Astfel, a fost achiziţionată o cantitate de 75% din materialul lemnos necesar reparaţiei acoperişului, s-a procedat la procurarea ţiglei necesare, fiind deja la beneficiar şi o cantitate însemnată de material pentru tencuială. Se derulează şi lucrări care vizează canalizarea în zona şantierului", se mai precizează în informare.

După reabilitare şi refuncţionalizare, Palatul Baroc va fi un centru cultural şi expoziţional, care va găzdui expoziţii permanente despre istoria Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, precum şi expoziţii temporare pe diverse alte teme. De asemenea, liderii episcopiei îşi doresc să amenajeze şi ateliere pentru artişti.