Cele trei blocuri pentru tineri din Calea Aradului au fost preluate de municipalitate joi în prezenţa directorului general al ANL, Andrei Ţurcanu. "Sper ca aceste locuinţe să fie exploatate corespunzător, tinerii să se bucure de ele şi Moş Crăciun să vină la Oradea în casă nouă", a spus directorul Ţurcanu.

Cu o chirie modică

Viceprimarul Florin Birta a preluat de la directorul general documentele celor trei blocuri, în prezenţa prefectului de Bihor Ioan Mihaiu. "Vom semna săptămâna viitoare contractele de chirie cu tinerii care se vor muta aici. După data de 1 Decembrie toate apartamentele vor fi locuite", a afirmat viceprimarul Birta.

Noile blocuri ANL numără câte 15 apartamente cu două camere, 6 apartamente cu o cameră şi un apartament cu 3 camere pe fiecare scară de bloc. În funcţie de numărul de camere apartamentele au o suprafaţă de circa 30 metri pătraţi, 50 de metri pătraţi şi 70 metri pătraţi.

"Tinerii care se vor muta în aceste apartamente vor plăti o chirie modică. Acesta se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului şi veniturile ocupanţilor. Spre exemplu, chiria unui apartamente cu trei camere este undeva la 150 lei pe lună", a declarat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta.

Lucrările continuă

Cele trei blocuri au fost predate municipalităţii de către reprezentanţii ANL în plin şantier al străzii Balogh István, pe care sunt amplasate. Constructorii au demarat modernizarea arterei la începutul lunii noiembrie.

"E o lucrare de circa patru luni, pe care constructorul a promis că o va finaliza în termen de o lună pentru ca strada să fie deja asfaltată când noii chiriaşi se vor muta aici", a afirmat Birta.

Până la sfârşitul săptămânii viitoare muncitorii vor trebui să aducă la acelaşi nivel atât strada cât şi intrările în blocuri, pentru a asigura conectarea acestora atât la de şosea, trotuare şi rampe de acces pentru persoane cu handicap.

La fel, pentru a asigura o perdea verde care să protejeze noile clădiri de vacarmul şi poluarea provocată de şoseaua de centură din imediata vecinătate, municipalitatea orădeană a plantat 50 de platani pe terenul dinspre pasajul suprateran.

Sub preţul pieţei

Cele 132 de locuinţe din strada Balogh István sunt repartizate pe trei blocuri a câte două scări cu subsol, parter, trei etaje şi mansardă. Clădirile sunt deservite de lifturi. Lucrările au fost executate de firma Construcţii Bihor pentru suma de 16,5 milioane lei.

"Dacă veţi face un calcul, raportat la suprafaţă şi investiţia făcute, veţi vedea preţul pe metrul pătrat este cu mult sub tot ce se întâmplă în Oradea. Aceste blocuri au fost construite la un preţ de 320 – 325 euro pe metrul pătrat, în vreme ce orice dezvoltator construieşte la un preţ între 800 şi 1.000 metri pătraţi", a declarat directorul ANL Bihor, Doru Negruţiu.

Până în prezent în judeţul Bihor au fost construite 1.336 de apartamente ANL din care 203 în blocurile din strada Ştefan cel Mare şi Bulevardul Decebal.

În acest moment la nivelul judeţului sunt în construire alte 100 de apartamente în Oradea, Beiuş şi Sântandrei.