Sute de credincioşi orădeni au participat duminică în bisericile din centrul oraşului la slujba de Bobotează pentru sfinţirea apelor.

"Prea Sfinţitul Bercea este bine"

Credincioşii greco-catolici s-au adunat încă de dimineaţă la Biserica Sfântul Nicolae pentru a participa la slujba ţinută de un sobor de preoţi condus de vicarul Antoniu Chifor.

Peste 400 de persoane de toate vârstele au umplut biserica pentru a lua parte la sfânta liturghie urmată în jurul orei 11:30 de slujba de sfinţirea apelor.

Credincioşii s-au adunat în jurul celor două rezervoare cu peste 1.200 litri de apă amplasate în biserică pentru a duce acasă Agheazma Mare îndată ce parohul Ovidiu Duma a dat semnalul pentru înceeperea slujbei. "Tu însuţi dar Iubitorule de oameni vino cu puterea Sfântului Tău Spirit şi sfinţeşte Doamne şi apa aceasta!", a invocat preotul făcând semnul crucii.

Oamenii şi-au luat apă sfinţită, au sărutat crucea la ieşirea din biserică, iar în jurul orei prânzului au plecat spre casele lor.

Marele absent al slujbei de Bobotează a fost Prea Sfinţitul Virgil Bercea care în anii anteriori a fost întotdeauna în mijlocul credincioşilor.

"Prea Sfinţitul Virgil este încă în Italia la recuperare. Se simte mult mai bine şi urmează să revină acasă în curând. Mulţumim Domnului şi credincioşilor noştri pentru bucuria acestui praznic", a declarat pentru BIHOREANUL, după încheierea slujbei, parohul Duma.

"Există apă sfinţită destulă"

La doar câțiva sute de metri distanţă, în jurul orei 12 slujba de sfinţirea a apelor nici nu începuse. Cei circa 500 de credincioşi adunaţi parte în Biserica cu Lună, parte pe platoul din faţa ei, la minus două grade Celsius, aşteptau ca soborul de preoţi condus de parohul Teodor Cristea să sfinţească cei circa 4.000 de litri de apă colectaţi în două bidoane enorme.

Troparul Bobotezei "În Iordan botezându-Te, Tu Doamne", cântat de preoţi de răsuna Piaţa Unirii în timp ce urcat pe o scară metalică părintele Cristea scufunda în rezervorul cu apă crucea şi buchetul de busuioc, a încheiat slujba.

"Vă rog să nu vă înghesuiţi. Există apă sfinţită destulă. Până pe data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Domnului, puteţi lua Agheazma Mare dimineaţa, pe stomacul gol, cu anafură ca o împărtăşanie pentru curăţenie sufletească şi trupească", a spus părintele.

Cu 21 de flacoane...

Mai mulţi decât anul trecut, dar mai puţini decât în urmă cu câţiva ani, credicioşii adunaţi pe platou au înconjurat preoţii ca să sărute crucea după care s-a aliniat de-a lungul şirului de robinete cuplat la cele două rezervoare.

Numărul mare de flacoane, sticle şi bidoane raportat la cel mult mai mic de robinete a făcut ca inevitabil să se lase cu înghionteli. "Nu vă împingeţi!", a cerut o femeie în timp ce umbla în plasa cu flacoane.

Slujba lungă, gerul Bobotezei şi perspectiva prea îndepărtată a capătului de rând a făcut însă ca unii să îşi piardă răbdarea. "N-am mai văzut aşa ceva! O doamnă are 21 de flacoane, că le-am numărat. Nu se poate aşa ceva", a răbufnit un bărbat.

Încet spiritele s-au liniştit însă. Cum rândul avansa surprinzător de repede în circa un sfert de oră platoul din faţa bisericii s-a golit pe jumătate.

Treptat în urma credincioşilor au rămas doar vasele de plastic pentru anafură în care mai erau doar sfărmuri, câteva paie de busuioc golit de floare şi un cârd de porumbei care se băteau pe o bucată de prescură căzută pe jos.

Departe de a se fi golit vasele cu Agheazma Mare vor rămâne încă o săptămână la dispoziţia credincioşilor...