Circa 50 de contabili orădeni s-au întrunit, vineri, la Hotel Continental, pentru a participa la cea de-a XV-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român, iar cei mai buni dintre ei - adică cei care au adunat cele mai multe profituri - au fost premiaţi de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Externalizarea contabilității

Evenimentul a debutat cu un mesaj din partea Consiliului Superior al CECCAR şi din partea preşedintei filialei Bihor, Renate Popescu, care a spus că, în mandatul său, doreşte să încurajeze îmbunătăţirea serviciilor prestate de contabilii care fac parte din această organizaţie.

Contabilii au fost în continuare felicitaţi de mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor bihorene, între care Universitatea Oradea, Casa Judeţeană de Pensii, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor.

Preşedinta CECCAR a deschis şi un subiect legat de problema externalizării serviciilor financiar-contabile, la care invitaţii de la diverse instituţii au adus argumente pro şi contra. "Acum, expertul contabil trebuie să ofere soluţii pe categorii (n.r. - adică specializaţi în anumite domenii)", a subliniat Magdalena Berce, reprezentanta Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Vicepreşedintele Asociaţiei Firmelor din Bihor, Liviu Sav, a spus în cadrul întrunirii că cei mai mulţi contabili se concentrează încă pe elementele birocratice, cum ar fi bilanţuri, şi mai puţin pe partea de furnizare a informaţiilor manageriale. "În ceea ce priveşte externalizarea contabilităţii, eu aş miza mai mult pe o combinaţie între experienţa contabilului firmei şi expertiza unui contabil extern", a spus acesta. 

Cei mai buni contabili

La eveniment a mai vorbit şi Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care a spus că este important ca antrepenoriatul din Bihor să se dezvolte şi pentru asta e nevoie de contabili serioşi şi de valoare. Ioan Micula a fost însoţit la Ziua Contabilului Român de fratele său, Viorel Micula.

Merită precizat că, în cadrul întâlnirii, Liviu Sav a adăugat că judeţul Bihor se află în fiecare an pe locul doi sau trei în topul judeţelor cu cele mai multe firme. 

Cel mai aşteptat moment al evenimentului a fost premierea contabililor din Bihor care în anul 2018 au avut cea mai mare cifră de afaceri.

La categoria Contabili Autorizaţi, premiul I a fost luat de Toth Yoltan, în timp ce cea mai bună societate de contabilitate a fost desemnată Contahol SRL, reprezentată prin Ioan Holhos.

Premiul pentru cel mai bun expert contabil a fost luat de Simona Secară, iar cea mai bună societate de expertiză a fost Ramconsult Expert SRL reprezentată de Mihaela Rosu.

Chiar dacă premiile au fost acordate în funcţie de profiturile obţinute de contabili şi firmele de specialitate, cuantumul acestora nu a fost dezvăluit în cadrul întrunirii.

În CECCAR Bihor sunt înscrişi circa 1.500 de contabili din Bihor care participă la mai multe cursuri de perfecţionare, teste şi întâlniri, toate pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate.