Zona centrală a Oradiei s-a transformat într-un mare furnicar, sâmbătă, de Centenarul Marii Uniri. Mii de persoane au ieşit din case, ca să ia parte la manifestări, cu steguleţe, fulare şi căciuli tricolore.

Festivităţile au început la ora 11, în Piaţa Unirii, cu discursuri şi depuneri de coroane, şi au continuat în Centrul Civic, cu parada militară. Spre deosebire de alţi ani, aceasta s-a derulat într-o linişte parcă prea apăsătoare din partea publicului. Probabil şi nemulţumiţi de dotările expuse - multe mașini Duster sau Logan folosite pentru intervenții - sau, poate că pur şi simplu au simţit că nu au ce sărbători, orădenii nu au aplaudat la fel ca în alţi ani. Singurele aplauze - modeste - au venit la finalul paradei, pentru fanfară.

Totuşi, copiii au fost entuziasmaţi să fluture steguleţe şi să le facă cu mâna soldaţilor.

După ora 14, manifestările au revenit în Piaţa Unirii, unde au fost programate spectacole de muzică populară şi, de asemenea, s-au împărţit porţii de fasole cu ciolan.

În tot acest timp, prin oraș au circulat mai multe mașini cu stegulețe tricolore. Cei care au trecut pe strada Primăriei au putut vedea și o Dacie vopsită în roşu, galben şi albastru.

Festivităţile de Ziua Oradiei vor culmina, sâmbătă, cu retragerea cu torţe pe strada Republicii pietonală - Teatrul Regina Maria - Piaţa Unirii, începând cu ora 17.45, pentru ca apoi, de la ora 18, să se încheie cu un foc de artificii.

Citiţi mai multe despre manifestări în articolul: Ziua Naţională, la Oradea: Bihorenii celebrează Centenarul în Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO) - LIVE TEXT