Circa 150 de orădeni de etnie maghiară au participat, marţi după-amiază, la un nou protest organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), în Piaţa Unirii pentru a cere Primăriei orădene să amplaseze aici o statuie ecvestră a regelui Sfântul Ladislau

La rugăciune au participat, alături de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, şi trei preoţi de la Bisericile romano-catolică, reformată şi unitariană.

Mitingul de rugăciune, desfăşurat pe o căldură sufocantă, a fost unul scurt şi paşnic. Protestatarii s-au strâns în cerc, s-au rugat, iar în final, după ce au rostit "Tatăl nostru" împreună, au cântat Imnul Ungariei.

Unul dintre preoţii prezenţi la acţiunea de protest a precizat că Imnul Ungariei îi reprezintă pe toţi maghiarii şi că este cea mai importantă "rugă" a lor după "Tatăl Nostru". 

Mitingul este al doilea organizat de PPMT, după cel din 28 mai, la care au participat aproximativ 100 de orădeni. Totodată, la sfârşitul lunii aprilie, preşedintele organizaţiei, Csomortányi István, a depus şi o petiţie la Primăria Oradea, la care, însă, până acum nu a primit vreun răspuns.

Din acest motiv, spune el, vor fi organizate periodic proteste paşnice, pentru a atrage atenţia administraţiei locale asupra doleanţei etnicilor maghiari.

"Dorinţa noastră este îndreptăţită. Primăria a ridicat în An Centenar nu mai puţin de patru statui în Piaţa Unirii. Una ecvestră este a Regelui Ferdinand, alte două faţă în faţă sunt statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, dar şi una pentru omul politic Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae", a explicat Csomortányi în faţa celor prezenţi.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania solicită amplasarea statuii lângă Biserica romano-catolică "Sfântul Ladislau", situată vizavi de Primăria Oradea, către malul Crişului Repede.