Coiful palatului episcopal greco-catolic, înalt de 12 metri şi greu de 4 tone, a fost montat vineri dimineaţă la o înălţime de 25 metri în prezenţa Prea Sfinţitului Virgil Bercea.

Operaţiunea turnul

Operaţiunea a început în jurul orei 9:30. La deschiderea lucrărilor a participat inclusiv primarul Ilie Bolojan (foto), care a traversat Piaţa Unirii însoţit de un grup de investitori belgieni.

Edilul le-a povestit vizitatorilor despre incendiul dramatic din august 2018 şi eforturile de reabilitare a palatului.

Pregătirile au durat minute în şir. Poliţiştii locali au restricţionat circulaţia în zonă, iar muncitorii au prins în patru lanţuri arcadele coifului.

Ridicarea în picioare pe o structură pregătită la înălţime a unui con cât casa, gata oricând să se răstoarne, şi fixarea lui în sisteme de prindere cu toleranţă de câţiva milimetri este o întreprindere riscantă.

La cererea macaragiului, muncitorii au refăcut legăturile de trei ori pentru a echilibra turnul cât mai bine înainte de a fi ridicat de la pământ.

Episcop în stradă

Ieşit în faţa biroului, pe strada Episcop Mihai Pavel, episcopul Virgil Bercea (foto) a urmărit operaţiunea vreme de aproape patru ore, tremurând de emoţie.

"Orădenii şi Oradea merită să vadă această clădire refăcută", i-a spus Prea Sfinţitul Bercea unui apropiat.

Roşu de emoţie episcopul s-a întreţinut cu trecătorii, care s-au oprit să îi ureze sănătate, aruncând tot timpul priviri îngrijorate către acoperişul clădirii.

Adunaţi în Piaţa Unirii, zeci de orădeni au imortalizat operaţiunea filmând şi fotografiind cu telefoanele mobile.

"Ce prostie! Nu-i aşa faină ca şi cealaltă turlă...", a comentat un bătrân aşezat pe o bancă.

"Nu-i aşa faină că nu-i încă gata. Mai e de lucru la ornamente şi nici culoarea n-o să rămână aşa. Acuma e roşie, dar o să se mai închidă de la vreme", i-a explicat un muncitor care urmărea lucrările cu palma ţinută streaşină la frunte.

"Foarte emoţionat"

Coiful înalt de 12 metri a fost aşezat pe conul pregătit dinainte în jurul orei 12:30. Operaţiunea de fixare acestuia a durat însă minute în şir un inginer transmiţând de la sol informaţii atât macaragiului cât şi muncitorilor urcaţi în turlă.

Episcopul Virgil Bercea a răsuflat uşurat abia când a văzut reîntregit turnul înalt de 37 de metri.

"Am fost nu emoţionat, foarte emoţionat! După ce am văzut anul trecut turnul căzând este o mare bucurie pentru mine să îl văd acum ridicându-se la loc. Mulţumesc lui Dumnezeu şi acestor oameni extraordinari!", a declarat Prea Sfinţitul pentru BIHOREANUL.

Odată fixat în şuruburi metalice turnul palatului episcopal urmează să fie readus în zilele următoare la starea iniţială prin montarea ultimelor ornamente din tablă de cupru.

Urmează faţadele...

Lucrările de refacere a palatului episcopal greco-catolic vor costa 7,9 milioane lei, fără TVA, valoare în care este inclusă şi proiectarea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pe 12 noiembrie va avea loc licitaţia pentru refacerea faţadelor exterioare şi interioare precum şi  a iluminatului arhitectura, iar într-o etapă ulterioară va avea loc refuncţionalizarea clădirii conform planurilor iniţiale.

Palatul Episcopal a fost devastat de un incendiu declanşat, pe 25 august, cel mai probabil de o avarie la instalaţia de iluminat exterior.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2018, municipalitatea orădeană a preluat clădirea în administrare pentru minimum 20 de ani.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.