Noua piaţă de vechituri de peste drum de cartierul Europa a fost inagurată sâmbătă, cu un număr redus, de circa 230 de comercianţi.

Singuri printre maşini

După cum era de aşteptat, deşi Administraţia Domeniului Public a inaugurat o linie de autobuz care leagă parcarea hypermarket-ului Auchan de cea a noii pieţe, sâmbătă dimineaţă la ora 8 vehiculele circulau aproape goale, majoritatea clienţilor preferând să ajungă la noul spaţiu de vânzare cu maşina sau traversând forţat, printre maşini, cele patru benzi ale şoselei de centură.

Puţin după ora 9, cele 630 de locuri de parcare din faţa pieţei erau deja ocupate, iar traficul pe inelul ocolitor al oraşului se desfăşura "la pas". Obligate să încetinească de şoferii care încercau să intre în parcare, maşinile circulau bară la bară începând din dreptul Leroy Merlin şi până în sensul giratoriu de la cimitir.

Pentru ziua de duminică, când orădenii iau în mod tradiţional piaţa cu asalt, se anunţă un trafic şi mai aglomerat.

Cu masa de acasă

Dimineaţă, în jurul orei 9:30, în piaţă erau adunaţi circa 230 de comercianţi, majoritatea având la vânzare vechituri, de la haine şi încălţăminte, la aparate electrice şi scule.

Conform regulilor din noua piaţă, vânzătorii şi-au adus de acasă propriile tarabe pe care şi-au întins marfa, urmând ca la sfârşitul programului să le strângă, pentru a lăsa locul gol.

Cei mai săraci şi-au întins cutiile cu marfă direct pe jos. Deşi mai nouă, mai mare cu trei hectare şi mai curată, piaţa nu a fost pe placul pieţarilor.

"N-avem un acoperiş"

Comercianţii s-au enervat încă de dimineaţă. Oamenii de ordine i-au oprit la intrare pentru a verifica plata taxei, în încercarea de a evita situaţiile de până acum în care angajaţii ADP fugeau după vânzători prin piaţă ca să îi încaseze, iar acest lucru s-a lăsat cu un val de nemulţumiri.

"Pe noi ăştia cu vechituri ne-a pus în spatele pieţei. Dincolo eram în mijloc. Era bine. Aici, până ajunge omul la noi, nu mai are niciun ban, că şi-a făcut deja cumpărăturile", s-a plâns un bărbat.

Comercianţii sunt nemulţumiţi inclusiv de condiţiile de vânzare. "N-avem un acoperiş deasupra capului, iar parcela în care vindem este neasfaltată. Dacă vine o ploaie, va fi jale şi durere. Bine că dăm o groază de bani pe locul de vânzare, iar la sfârşit mai şi trebuie să facem curat după noi", a reclamat un comerciant.

Vânzătorii se mai plâng de taxele prea mari (deşi sunt aceleaşi tarife ca în Ocska), coşurile de gunoi prea puţine şi cozile la ghişeul administraţiei, unde aşteaptă mai bine de o jumătate de oră ca să îşi poată rezerva un loc în piaţă.

Piaţa descoperită

Prezent în piaţă imediat după deschiderea ei, directorul ADP, Liviu Andrica (foto), a încercat să răspundă plângerilor comercianţilor.

"Adevărul este că parte din vânzătorii de vechituri sunt aşezaţi pe o parcelă pietruită, pe care ar fi trebuit să fie scoase la vânzare maşini. Nu ne aşteptam ca vânzătorii să îşi rezerve locuri într-un număr atât de mare", a recunoscut Andrica.

Directorul a promis că parcela va fi asfaltată, la fel cum a spus că va încerca să soluţioneze toate problemele comercianţilor.

"În ceea ce priveşte acoperişul, suntem încă încurcaţi pentru că Autoritatea aeronautică ne interzice să ridicăm construcţii mai înalte de 4 metri. Imediat după gardul pieţei sunt montate balizele Aeroportului şi se tem că le-am acoperi", a explicat directorul.

În această situaţie, conducerea ADP a încercat să achiziţioneze un cort de mari dimensiuni pentru a muta comercianţii la adăpost, dar pentru că furnizorul german a averizat că acesta ar putea ceda în cazul unor ninsori, a renunţat la investiţie.

"Avem tot interesul să găsim o soluţie cât mai repede. Problema acoperişului afectează atât comercianţii, care ar putea ajunge să îşi vândă marfa în condiţii improprii, cât şi ADP-ul, pentru că dacă vânzătorii nu vin în piaţă pentru că e vremea rea, rezervarea făcută pentru locul respectiv se reportează pentru luna următoare şi pierdem şi noi bani", spune Andrica.

Atenţie, pietoni!

În ceea ce priveşte riscurile la care se supun pietonii care traversează şoseaua de centură pentru a ajunge la piaţă, directorul ADP spune că sunt inutile. "Nu are niciun rost să încerci să îţi rişti viaţa. Avem autobuze care circulă din 10 în 10 minute între parcarea Auchan şi cea a pieţei", spune Andrica.

Potrivit directorului, această improvizaţie va mai dura circa un an, până la finalizarea pasajelor care urmează să fie construite de-a lungul şoselei, în dreptul cartierului Europa. "Când vom avea pasajele, maşinile vor rula pe centură, iar pietonii vor putea traversa strada pe o trecere care va fi amenajată în sensul giratoriu de dedesubt", spune Andrica.

Directorul a ţinut să precizeze că piaţa a trebuit mutată în grabă pentru a face loc şantierului viitoarei săli polivalente, cu 5.000 de locuri, de care câştigătorul, Construcţii Erbaşu, s-a îngrijit deocamdată doar în faza de proiect.

Până atunci, în fiecare weekend, orădenii vor trebui să se obişnuiască cu aglomeraţia, trafiul infernal şi pietonii alergând peste şoseaua de centură...