Statuia din bronz a omului politic Iuliu Maniu a ajuns joi dimineaţă la Oradea şi a fost amplasată cu ajutorul unui excavator în piaţeta amenajată la intrarea în catedrala Sfântul Nicoale.

Creaţie a sculptorului Deak Arpad, monumentul îi reprezintă pe omul politic în picioare, cu pălăria în mână.

Statuia a fost amplasată pe soclu în prezenţa viceprimarului Florin Birta şi a sculptorului după ce constructorii italieni care au realizat soclul şi pavează piaţeta şi-au dat acordul pentru fixarea acesteia.

"Soclul a fost finalizat ieri seară şi exista riscul ca betonul să nu se fi întărit încă, iar ansamblul de piatră să crape în cazul în care ar fi fost găurit pentru fixarea statuii", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

"Poate dispărea!"

Constructorii au făcut tot posibilul pentru fixarea statuii imediat după descărcare îngrijoraţi că depozitarea ei în curtea bisericii Sfântul Nicoale până la consolidarea soclului ar avea efecte nefaste.

"Eu zic să o fixăm şi gata, altfel, până sâmbătă sau luni, poate dispărea! Statuia e din bronz. Vin câţiva inşi, o urcă într-o maşină mare, şi atunci să vezi circ", a avertizat un bărbat.

În final statuia atârnată cu corzi de braţul unui excavator a fost fixată în soclu în aşteptarea inaugurării programate pentru data de 18 aprilie.

De precizat că pentru ziua de sâmbătă sunt aşteptate la Oradea, pentru a fi amplasate în Piaţa Unirii, statuile episcopilor greco-catolic şi ortodox Radu Demetriu şi Roman Ciorogariu.

Cele două monumente vor fi dezvelite pe 20 aprilie cu ocazia împlinirii unui secol de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea.

Citiţi şi articolul "Centenarul Oradiei: Festivităţi de amploare pentru sărbătorirea a 100 de ani de la eliberarea oraşului"