Consilierii locali din Oradea s-au întrunit joi într-o şedinţă "la secret" desfăşurată cu 30 de minute mai devreme decât ora 14, pe când erau anunţate dezbaterile, ca să scape cât mai repede.

Cu măştile pe faţă...

Aleşii au intrat în sala mare la ora 13:30, pe rând, după ce o poliţistă locală le-a măsurat temperatura la intrarea în Primărie, iar un angajat al municipalităţii le-a pus la îndemână dezinfectanţi, măşti chirurgicale şi mănuşi de unică folosinţă cu care s-au şi echipat.

Consilierii locali au fost aşezaţi în sală răsfiraţi pe grupuri politice, având locuri libere între ei. La întâlnire au luat parte primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari Mircea Mălan şi Florin Birta, precum şi angajaţii secretariatului tehnic al Consiliului Local însărcinaţi cu numărarea voturilor şi cu redactarea procesului verbal al şedinţei.

Din precauție, pe fondul panicii legate de coronavirus, la discuţii nu au fost invitaţi nici măcar şefii direcţiilor Primăriei. Directorii au fost consemnaţi în birouri din ordinul primarului Ilie Bolojan în eventualitatea că aleşii vor avea nevoie de lămuriri.

Şedinţa "instant"

Aleşii orădenilor şi-au dorit atât de mult să scape unii de alţii încât au ţinut să înceapă şedinţa în plen imediat ce au intrat în sală, sărind peste ultimele discuţii pe comisiile de specialitate și fără să anunțe presa, chemată pentru ora 14.

"Consilierii au spus că «de vreme ce toţi suntem aici, să începem şedinţa fără să mai stăm până la ora 14». Propunerea s-a supus la vot, s-a aprobat, fapt pentru care a fost chemat în sală şi domnul primar Ilie Bolojan şi lucrările au început mai repede", a explicat BIHOREANULUI secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

Cele 78 de proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi au fost adoptate în totalitate în mai puţin de 10 minute. Materialele nu doar că nu au fost dezbătute în plen, dar au fost votate pe calupuri, aşa cum le-au înaintat fiecare dintre direcţiile Primăriei. Liderii grupului de consilieri au anunţat doar proiectele la care se opun sau se abţin de la vot.

La ora 13.50, ordinea de zi fiind epuizată, primarul Ilie Bolojan a cerut evacuarea sălii. "Vă rog să ieşiţi pe rând, câte unul, şi să nu formaţi grupuri", a spus edilul.

Exproprieri, scutiri de chirii, modernizări de străzi...

În cadrul şedinţei instant de joi, consilierii locali orădeni au aprobat printre altele primele exproprieri din cadrul proiectului de reabilitare a Bulevardului Nufărul – Cantemir, sistarea plăţii chiriei de către firmele care funcţionează în spaţii comerciale ale Primăriei închise din cauza pandemiei de coronavirus, respectiv restructurarea bugetelor Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune şi a Muzeului Oraşului pe fondul anulării unor evenimente programate.

Aleşii orădenilor au mai aprobat modernizarea unor străzi din zona Episcopia, lista viitorilor chiriaşi din blocul ANL de lângă Spitalul Municipal Gavril Curteanu destinat cadrelor medicale, regulamentul de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari şi construirea a trei blocuri cu 195 de locuinţe pentru angajaţii firmelor din parcurile industriale.