Doi medici orădeni, Ioan şi Stella Chişiu, au donat la trecerea în nefiinţă casa în care locuiau Muzeului Ţării Crişurilor. Locuinţa este plină cu tablouri, bibelouri şi goblenuri specifice perioadei interbelice, care au fost evaluate la circa 50.000 de euro.

Locuinţa le-a fost prezentată vineri jurnaliştilor de directorul MŢC Aurel Chiriac, preotul Dorel Octavian Rusu, care a fost un apropiat al celor doi medici, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang.

Strănepoata lui Vasile Mangra

Casa care se află pe strada Muzeului nr. 13 este locuinţa pe care a moştenit-o doctoriţa Stella Chişiu după moartea părinţilor săi. "Familia lor a fost una specială, Stella fiind strănepoata mitropolitului Vasile Mangra. Chiar dacă după căsătorie a renunţat la numele său, pe parafa sa de medic şi-a lăsat numele acesta, de care era foarte mândră", a povestit preotul ortodox Dorel Octavian Rusu. 

Acesta le-a mai spus jurnaliştilor şi că cei doi au fost medici cunoscuţi în judeţ, Ioan Chişiu fiind medic generalist în Băile Felix, iar Stella Chişiu dermatolog la fostul ambulatoriu al Spitalului Judeţean, de vizavi de magazinul Crişul.

"De fiecare dată când veneam pe la ei eu numeam locuinţa «Casa-muzeu», iar după moartea soţului, din 2015, Stella ne-a chemat pe mine şi pe soţia mea şi ne-a spus că ar dori să o ofere moştenire muzeului, pentru ca toate obiectele să fie admirate de oricine doreşte", a mai spus preotul care le-a arătat jurnaliştilor şi o carte cu poezii scrisă de doctoriţă şi intitulată "Clepsidra vieţii".

De altfel, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, a ţinut să recite câteva versuri dintr-o poezie scrisă de Stella Chişiu.

Casă valoroasă

"Îmi pare rău că am avut ocazia numai de două ori să mă întâlnesc cu doamna, pentru că în februarie anul trecut a murit. Ea ne-a lăsat prin testament casa, grădina şi toate lucrurile care sunt aici cu dorinţa de a deveni o Casa Memorială a celor doi", a explicat Aurel Chiriac.

Casa are în total 310 obiecte valoroase, evaluate de MŢC la suma de 50.000 de euro. Aceasta este plină de tablouri, bibelouri, goblenuri şi cărţi, iar pardoseala casei a fost decorată chiar de mâna doctorului căruia îi plăcea să facă mozaicuri. Chiar şi cele trei băi, de la fiecare nivel al casei, sunt decorate artistic, faianţa fiind pictată cu diverse peisaje (foto).

După cum a precizat directorul MŢC, casa are o suprafaţă de 243 mp, având trei niveluri, parter şi două etaje. La aceştia se adaugă şi 340 mp ai grădinii din spate şi o pivniţă spaţioasă.

Deschisă la "Noaptea Muzeelor"

"Noi vom păstra toate obiectele, iar Consiliul Judeţean va aloca pentru început 50.000 de lei pentru lucrările de reparaţie şi amenajare a pereţilor, a scărilor şi a tot ce este şubred", a mai spus Chiriac. Acesta a mai adăugat şi că la parter va fi Casa Memorială a doctorilor Ioan şi Stella Chişiu, în timp ce la etaj vor fi amenajate mai multe expoziţii între care şi una permanentă care va fi "Intelectualul orădean de-a lungul secolului al XX-lea". De altfel pe viitor Chiriac doreşte să deschidă în aceeaşi clădire un club al intelectualilor orădeni.

"Noi am estimat că lucrările de reparaţii şi amenjare vor dura circa un an, însă orădenii vor putea descoperi universul acestei familii în mai, la Noaptea Muzeelor", a mai adăugat Chiriac.