​Aproximativ 50 de orădeni au participat, sâmbătă după-amiază, la Librăria Humanitas, la lansarea celei mai noi cărţi a dramaturgului Matei Vişniec, "Ultimele zile ale Occidentului".

Cartea răspunde mai multor dileme legate de decăderea Occidentului, de la invazia islamică şi africană în spaţiul european, la atacurile teroriste din Franţa din 2016. Povestiri şi dialoguri din volum au fost folosite recent în spectacolul "Occident Express", susţinut de Teatrul Szigligeti.

O carte pentru est-europeni 

Stabilit de mult timp în Franţa, Matei Vişniec a spus că dorinţa de a scrie această carte l-a încolţit după atentatele teroriste din Paris, în care oraşul s-a transformat dintr-o capitală romantică şi culturală, într-una a terorii. Ca jurnalist, avea multe informaţii pe care dorea să le împărtăşească dincolo de spaţiul limitat al profesiei. 

Cu toate că tema declinului Occidentului a fost abordată încă de la Primul Război Mondial, el nu s-a produs niciodată. "Occidentul nu a murit niciodată, iar sociologia sau alte ştiinţe nu ne-au răspuns de ce. Doar literatura ne poate da asemenea răspunsuri", a spus dramaturgul.

Vişniec s-a aflat în acest weekend la Oradea pentru a participa la prima reprezentaţie în limba maghiară a spectacolului "Occident Express" în care sunt reproduse scene şi dialoguri din volumul "Ultimele zile ale Occidentului". Premiera a avut loc vineri seară la Teatrul Szigligeti, în Sala Mare. 

Un miracol orădean

Vişniec a definit spectacolul susţinut la teatrul orădean drept "un miracol". "Întâlnirea dintre scriitor, regizor, scenograf şi actori trebuie să fie una alchimică. Toate aceste suflete, când se întâlnesc, trebuie să fie o forţă, iar eu am simţit-o aseară", a spus dramaturgul în prezenţa regizorului spectacolului "Occident Express", Zalán Zakariás.

În cadrul evenimentului, Vişniec l-a întrebat pe regizor de ce a ales teatrul românesc, în ciuda faptului că avea studii teatrale în Budapesta. "Teatrul românesc este mai profund, mai metaforic", a răspuns Zakariás.

Dramaturgul a afirmat că, spre deosebire de teatrul francez, unde regizorii îşi folosesc mai mult capul la realizarea unui spectacol, în teatrul românesc aceştia abordează lucrurile cu inima, ceea ce oferă o altă intensitate spectacolelor.

Jurnalist al Radio France Internationale, Vişniec a scris poezie, romane şi piese de teatru atât în română cât şi în limba franceză. Pentru a-şi "justifica" plăcerea pentru abordarea multor forme ale literaturii, Vişniec le-a spus orădenilor că opera sa a fost influenţată de trei lucruri: ritualurile omeneşti, cum ar fi cel de înmormântare din România, opera lui Caragiale şi circul. "Artistul este un perturbator al banalităţii", a argumentat dramaturgul.

Volumul "Ultimele zile ale Occidentului" se poate achiziţiona la Librăria Humanitas, la preţul de 45 lei, iar spectacolul "Occident Express" este pus în scenă duminică, de la ora 17, la Teatrul Szigligeti, interpretat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.