În Oradea, Electrica a stins sâmbătă seara lumina cu o oră întârziere, în jurul orei 21:20, când festivităţile organizate în cadrul Earth Hour, care trebuiau ţinute la lumina gulguţelor, erau deja pe încheiate.

Greu de stins

Aşteptată cu nerăbdare, stingerea luminilor peste parcul scăldat în licărul candelelor întinse pe pavaj, a întârziat până ce participanţii la cea de-a 11 ediţie a manifestărilor de "Ora Pământului" au început să se resemneze cu întreruperea acestei  tradiţii.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Noi am aveam aprobare de la Primărie pentru stingerea luminilor la ora 20:30, dar probabil informaţia nu a ajuns unde trebuia. Am sunat la Electrica şi mi-au spus să aprobarea pe care o avem nu este valabilă şi că ei trebuiau să primească alt document de la Primărie", a declarat pentru BIHOREANUL organizatorul Andrei Dejeu, reprezentatul Rotaract.

La evenimentul organizat în Parcul 1 Decembrie au participat circa 600 de copii. Platoul statuii din centul parcului a răsunat de cântecele corului Cantus Mundi, iar trupa Juggler a susţinut un spectacol cu jonglerii de foc.

La lumina lumânării

Prin tradiţie, mişcarea "Earth Hour" implică stingerea luminilor timp de o oră. Gestul este menit să îi facă pe oameni să conştientizeze necesitatea economisirii resurselor planetei.

"Prin închiderea luminilor între ora 20:30 - 21:30 încercăm să nu consumăm ceea ce nu este neapărat necesar, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii de a proteja Pământul", a declarat Andrei Dejeu în deschiderea evenimentului.

În acest sens, desenul imens reprezentând o lumânare închipuită din gulguţe aliniate pe pavajul de pe platoul din centrul parcului a fost menit să atragă atenţia asupra importanţie folosirii cu grijă a resurselor naturale, pentru promovarea unui mod de viaţă sustenabil.

Chiar dacă festivităţile nu s-au desfăşurat, aşa cum plănuiau organizatorii, la lumina candelelor, scopul acţiunii a fost atins măcar în parte. Participanţii la festivităţi au ţinut lumina stinsă pe timpul evenimentului măcar acasă...