Amplasată în Parcul 1 Decembrie, după ce în urmă cu patru ani a fost îndepărtată din Piaţa Unirii, statuia avocatului Emanuil Gojdu (1802-1870), care a fost restaurată, a fost dezvelită oficial, sâmbătă, la exact 100 de ani de la deschiderea solemnă a primului an şcolar în Liceul clasic-modern "Emanuil Gojdu".

În Parcul 1 Decembrie s-au adunat o mulţime de elevi şi absolvenţi ai şcolii, denumită astăzi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. 

La prânz, directorul Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, a dezvelit placheta cu numele lui Emanuil Gojdu, amplasată pe soclul statuii avocatului, momentul fiind urmat de o slujbă de sfinţire oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec. 

Primul care a luat cuvântul a fost Dorel Tifor, fost elev şi apoi profesor de Limba şi literatura română care a ghidat numeroase generaţii.

"Uitaţi-vă la statuie. Poate că vi se pare că are o privire liniştită şi senină. A plecat din centrul municipiului, de unde privea spre casa natală, şi s-a apropiat de locul care cred că i-ar fi fost atât de drag. De fapt, tragedia din familie, fetiţa care i-a murit de mică, l-a făcut să iubească în mod deosebit tineretul şi să-şi dăruiască toată averea pentru studiul acestor tineri de religie ortodoxă la şcoli străine. S-ar bucura văzând atâtea generaţii de gojdişti, care de care mai bine pregătite şi care au contribuit din ce în ce mai mult la dăinuirea acestei ţări", a spus Dorel Tifor.

Discursul său a reuşit să aducă lacrimi în ochii primarului Ilie Bolojan, absolvent de Gojdu. 

Edilul le-a mulţumit celor prezenţi şi a prezentat o scurtă istorie a statuii realizate în anii 80 de sculptorul orădean Mircea Ştefănescu şi amplasate iniţial în Piaţa Unirii. Bolojan a precizat că cel de-al doilea loc propus pentru amplasarea statuii a fost, de atunci, Parcul 1 Decembrie. 

Totodată, primarul Oradiei le-a mulţumit "profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu pentru că ţin standardele acestei importante unităţi de învăţământ în oraşul nostru".

În fine, vizibil emoţionat, acesta a anunţat că îl va propune pe Dorel Tifor pentru titlul de cetăţean de onoare al Oradiei. "În semn de respect pentru profesorii de la Gojdu, voi propune săptămâna viitoare în şedinţa de Consiliu ca domnului profesor Dorel Tifor să-i fie decernat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Este o formă de respect pentru cariera dânsului, pentru cei zeci de ani de şcoală predaţi la Gojdu şi pentru toţi profesorii de la Gojdu care ne-au format. La mulţi ani tuturor gojdiştilor", a încheiat edilul. 

La ceremonia care s-a încheiat cu depuneri de coroane au participat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, Alin Novac Iuhas, şeful IŞJ Bihor şi alţii. 

Din mulţime s-au remarcat şi câţiva absolvenţi ai generaţiei 1953 a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, acum trecuţi de 80 de ani. Aceştia au purtat şepci care au făcut parte din uniformele lor şcolare, inscripţionte cu iniţialele "L. E. G.", adică Liceul Emanuil Gojdu. 

Unul dintre ei, Ştefan Siclovan, în vârstă de 83 de ani, a venit tocmai din Canada pentru festivităţile dedicate centenarului şcolii. "Mi-au spus colegii că se întâmplă toate aceste evenimente şi am venit. Pentru mine e o călătorie în trecut", i-a mărturisit gojdistul stabilit de 44 de ani în Montreal reporterului BIHOREANULUI

După dezvelirea statuii, mulţimea a traversat strada până la Colegiul Gojdu, unde a fost dezvelită o placă prin care se marchează centenarul şcolii. 

Istoria de 100 de ani a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a fost prezentată într-un material amplu realizat cu ocazia centenarului. Îl puteţi urmări aici: