Statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu au fost aduse şi amplasate, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Oradea. Acestea au fost aşezate astfel încât să stea faţă în faţă, una în faţa Bisericii cu Lună, iar cealaltă în faţa catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae, ca şi cum cele două personaje s-ar "privi".

Semne de circulaţie mutate

Priveliştea e "stricată" doar de două indicatoare rutiere aflate în faţa locului ocupat acum de statuia episcopulu Demetriu Radu (foto). "Am vorbit deja cu arhitectul şef al Primăriei pentru a muta cele două semne de circulaţie", a spus autorul ambelor statui, sculptorul Alexandru Păsat, prezent la eveniment. 

Artistul a povestit că munca sa nu a fost deloc uşoară, deoarece a câştigat concursul pentru executarea statuilor din bronz în data de 9 ianuarie, iar timpul de realizare efectivă a fost scurt. "Am surprins cele două personaje la maturitate şi a trebuit să mă familiarizez cu însemnele religioase pe care trebuiau să le poarte", a explicat acesta.

Roman Ciorogariu a trebuit să poarte culionul, adică potcapul rotund care are şi văl pe partea din spate, cruce pectorală, cruce de binecuvântare, engolpion, adică o iconiţă rotundă purtată la piept, şi cârjă episcopală.

Orădeni curioşi

Încă de la primele momente în care statuia lui Demetriu Radu a fost pusă pe soclu, trecătorii au şi făcut câteva poze. "Oraşul acesta este mereu în dezvoltare. Îmi plac statuile şi îmi place că în fiecare weekend se întâmplă câte ceva", a spus Vitalie Mirciu, un tânăr student.

Cei doi episcopi români au avut un rol important în istoria Oradiei şi în păstrarea conştiinţei naţionale a românilor din vechiul Imperiu Austro-Ungar. Ambii au întâmpinat trupele generalului Moşoiu, care au intrat în oraş în 20 aprilie 1919, iar apoi pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria, sosiţi într-o vizită oficială pe 23 mai 1919.

Câţiva ani mai târziu, cei doi episcopi au făcut parte din Parlamentul României, iar în 1920, când a avut loc primul atentat cu bombă în legislativ, comis de extremistul de stânga Max Goldstein, Demetriu Radu şi-a pierdut viaţa, iar Roman Ciorogariu s-a rănit la braț.

Vezi cine au fost cei doi episcopi în articolele: Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Radu Demetriu şi Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu