Moştenirea lăsată de arhitectul József Vágo în campusul Universităţii din Oradea îşi recapătă strălucirea binemeritată. Fosta bibliotecă studenţească, care a fost construită ca vilă pentru comandantul Şcolii de Jandarmi din Oradea, a fost reabilitată în stil Art Nouveau, fiind scoase în evidenţă toate decoraţiile specifice.

Clădirea cu un etaj, aflată lângă pavilionul C (sediul facultăţilor de Litere, Geografie şi Ştiinţe), a fost în şantier în ultimii doi ani, iar firma Constructorul Sălard, angajată de Universitate pentru acest proiect cu suma de 1,6 milioane lei, finalizează acum ultimele retuşuri. Arhitecţii cu care a lucrat Universitatea la proiectare sunt Ane-Marie Szabó şi Cristian Puşcaş, ambii atestaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru clădiri monument istoric. 

Ca la început

În întregul imobil s-au păstrat elementele originale care puteau fi salvate. De asemenea, au fost refăcute decoraţiunile interioare, iar corpurile de iluminat alese şi mobilierul au fost selectate tot pentru a se potrivi stilului.

În exterior, după ce au fost refăcute geamurile şi uşile, clădirea a fost zugrăvită în alb, aşa cum era la începutul secolului XX.

Proiectul a fost coordonat de criticul de artă Ramona Novicov, totodată cadru didactic la specializarea Arhitectură a Universităţii orădene şi un specialist în curentul Art Nouveau, şi prorectorul Marcela Prada. „Am mers pe două planuri. Întâi, să respectăm valorile trecutului. Tot ce a fost original, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, fiecare stucatură găsită, totul a fost pus deoparte şi reintegrat în context. Apoi, ne-am gândit să respectăm atmosfera istorică. Astfel, pe duşumea, ne-am inspirat din modelul pe care însuşi Vágo le-a folosit în clădirea alăturată”, a declarat Novicov, miercuri, cu prilejul prezentării imobilului pentru jurnaliştii orădeni.

Obiectele originale găsite în clădire şi care nu au mai putut fi folosite, precum bucăţi din sobele de teracotă, vor fi puse într-o vitrină, la parterul clădirii, astfel încât să poată fi studiate de studenţii curioşi.

Universitatea din Oradea

Cum i-ar fi plăcut lui Vágo?

Clădirea va avea acum mai multe funcţii. „La parter, va fi biroul Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti, Biroul de Relaţii Internaţionale, Biroul de Comunicare, iar la etajul 1 sala de şedinţe a Consiliului de Administraţie şi o sală mică pentru susţineri de teze de doctorat în formaţiuni mai mici, susţineri de abilitare, ceremonii de Doctor Honoris Causa mai restrânse”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Sala cea mare (foto), dedicată şedinţelor, a fost zugrăvită într-o culoare verde oliv, „spirituală, răcoroasă, ca să limpezească gândurile”, după cum a explicat Novicov. Specialista a spus că fiecare detaliu din amenajarea clădirii a primit atenţie. „la fiecare alegere ne-am gândit cum i-ar fi plăcut lui József Vágo să vadă. Mesele, scaunele, tapiţeria, totul a fost gândit în spiritul acestui Seccesion vienez”, a spus ea.

sala de şedinţe UO

Terasa clădirii, unde se spune că se relaxa comandantul Şcolii de Jandarmi fumând trabucuri şi bând coniac, va fi decorată cu felurite plante, de îndată ce vremea va permite.

Clădirea are un sistem de încălzire bazat pe schimbătoare de căldură de la apa geotermală. La vară, în ţevile mascate din pardoseală va fi băgată apă rece, pentru răcorirea încăperilor.

Cu acest prilej, Bungău şi Novicov au anunţat că Universitatea din Oradea a aderat la Reţeaua Art Nouveau, un circuit internaţional al oraşelor şi complexurilor care au clădiri în acest curent. Din reţea face parte, de câţiva ani, şi Oradea, un oraş care atrage turişti din toată lumea tocmai pentru că are tot mai multe clădiri Art Nouveau reabilitate.

Ansamblul de clădiri din campusul Universităţii din Oradea au fost construite la începutul secolului XX, pentru a servi ca Şcoală de Jandarmi.

Citeşte pe această temă articolul"Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi"