Dezvelirea simultană, spre surprinderea fotoreporterilor, a statuilor episcopilor ortodox şi greco-catolic, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, a adunat sâmbătă circa 2.000 de orădeni în Piaţa Unirii.

Împreună, dar separat...

Cele două statui au fost sfinţite, separat, de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi vicarul greco-catolic Mihai Vătămănelu, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea este încă insuficient refăcut în urma unei pneumonii cu complicații.

La slujba de sfinţire, deschisă cu intonarea imnului de stat, au participat, printre mulţi alţii, ministrul Apărării Naţionale Gabriel Leş, flancat de aproape de presediştii Ioan Mang şi Florian Bodog în prezenţa prefectului Ioan Mihaiu, şi autorităţi locale în frunte cu primarul Ilie Bolojan, însoţit de viceprimarii săi, Florin Birta şi Mircea Mălan.

Oficialii au urmărit slujba împărţiţi pe partide, unii ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, zâmbitori de la soarele de aprilie, alţii pătrunşi de gravitatea momentului, ca primarul Bolojan, alţii cu privirile în gol sau în ecranul telefonului.

Mulţumiri, orădenilor...

Festivitatea depunerilor de coroane la statuile celor doi episcopi a fost precedată de discursul generalului Grigore Bartoş, care a prezentat contextul istoric al intrării armatei române în Oradea pe 20 aprilie 1919 şi cel al ministrului Apărării Gabriel Leş, care a lăudat Oradea pentru caracterul multicultural, multiconfesional şi multietnic.

În luarea sa de cuvânt, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit organizatorilor, oficialităţilor, dar mai ales orădenilor de rând, mulţi copii şi bătrâni, participanţi la evenimente din curiozitate ori convingere. "Ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, orădenilor care fără să aveţi nicio obligaţie, dar pentru că aveţi o inimă mare, sunteţi aici în aceste momente", a spus Bolojan.

Edilul a avut un cuvânt şi la adresa sculptorului Alexandru Păsat (foto), autorul celor două monumente. "Domnule Păsat, vă rog să ridicaţi mâna, să vă vadă orădenii", l-a îndemnat primarul, în aplauzele asistenţei.

Alexandru Păsat, sculptor

"Orădenii sunt oameni civilizaţi"

Primit cu aplauze din public şi cu strigătul "Bravo, Bolojan!", primarul de Oradea a vorbit liber, cu verbul apăsat, aproape cazon, şi cu discursul cursiv al unui istoric de catedră.

"Este o mare onoare pentru mine ca la 100 de ani de când Armata Română a intrat în Oradea să fiu primarul acestui oraş", a început Bolojan.

Primarul a făcut o trecere în revistă a contextului istoric al eliberării oraşului de către Armata Română pe 20 aprilie 1919, vorbind netulburat inclusiv atunci când un orădean cunoscut cu probleme psihice a aruncat cu o pungă cu manifeste anti-politicieni pe deasupra capetelor oficialităţilor.

"Dragii mei, este o zi de sărbătoare şi orădenii sunt oameni civilizaţi, vă mulţumesc pentru asta", a făcut apel la calm primarul.

"Oameni providenţiali"

În discursul său, Bolojan a evocat personalitatea acestor "oameni providenţiali", începând de la Regele Ferdinand, Regina Maria şi premierul Ionel Brătianu, până la episcopul ortodox şi greco-catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, şi rolul lor în instalarea administraţiei româneşti în Oradea pe 20 aprilie 1919.

"Aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre aceşti oameni. Mi-e greu să vorbesc despre instituţii pentru că noi, românii, spre deosebire de alte popoare, nu prea am reuşit să ne construim instituţii. Sau nu ne-au lăsat alţii, sau nu i-am lăsat noi pe cei care au fost îndrituiţi să le facă", a făcut primarul, poate fără să vrea, o legătură cu contemporaneitatea.

Edilul a vorbit despre Regele Ferdinand şi Regina Maria amintind de decizia strategică privind intrarea României în război, hotărârea de care au dat dovadă întimpul conflagraţiei, efortul de democratizare a societăţii postbelice, introducerea votului universal şi demersurile de împroprietărire a foştilor soldaţi.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi episcopi, edilul i-a evocat ca "ziditori de conştiinţă naţională, de biserici şi clădiri" şi le-a amintit sacrificul. Demetriu Radu a fost prima victimă a comunsimului, fiind ucis în singurul atentat cu bombă din Parlamentul României, atac în care şi Roman Ciorogariu şi-a pierdut mâna dreaptă.

Regele Ferdinand în Piaţa Unirii...

Potrivit primarului, în semn de recunoştinţă Oradea îşi cinsteşte înaintaşii atribuindu-le denumiri de străzi, cum este Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, de poduri, cum este podul Constantin Prezan, dar şi prin dedicarea unor monumente de for public.

Astfel, după dezvelirea statuii premierului Ionel Brătianu în parcul cu acelaşi nume, a statuii Reginei Maria în Piaţa Ferdiand şi a celor doi episcopi în spaţiul din faţa biserilor cu Lună şi Sfântul Nicolae, edilul a anunţat că pregăteşte revenirea statuii Regelui Ferdinand în centrul Pieţei Unirii.

"Vom reamplasa statuia regelui Ferdinand. Nu putem să sărbătorim Centenarul fără ca cel care a decis pentru români în mod strategic să nu fie reprezentat în Oradea", a promis Bolojan.

Aşa cum primarul a mai amintit cu alte ocazii, statuia ar urma să fie amplasată în piaţă pe 23 mai, cu ocazia împlinirii unui secol de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea.

Edilul şi-a încheiat mesajul cu urarea: "La mulţi ani România! La mulţi ai, orădeni! Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi ţara noastră!"

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificii au fost tricolore (FOTO / VIDEO)

Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)

Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat – primarul Bolojan (FOTO)

Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni

LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)