Vicarul general greco-catolic Mihai Vătămănelu a continuat, joi, tradiţia instituită de episcopul Virgil Bercea, care în Joia Mare obişnuia să spele şi să sărute picioarele a 12 seminarişti urmând exemplul lui Iisus.

După cum se ştie, Preasfinţitul Bercea are probleme de sănătate el lipsind, săptămâna trecută, şi de la ceremoniile de dezvelire ale statuilor lui Iuliu Maniu şi episcopului Demetrie Radu, ambele amplasate în vecinătatea Catedralei Greco-Catolice.

"Chiar dacă Preasfinţitul Virgil nu este aici, se cuvine să păstrăm acest frumos obicei în Joia Mare", le-a spus Vătămănelu celor peste 50 de credincioşi prezenţi în Catedrala Sfântul Nicolae în încheierea slujbei de Joia Mare.

Vicarul general a explicat gestul Mântuitorului de a spăla picioarele apostolilor săi ca un gest suprem de iubire.

"Prin gestul spălării picioarelor noi credem că Iisus s-a umilit, dar de fapt este o dovadă de dragoste care exprimă esenţa lui de Dumnezeu", a spus Vătămănelu.

Vicarul general s-a încins cu prosop şi, însoţit de soborul de preoţi, a îngenuncheat pentru a spăla şi săruta picioarele tinerilor seminarişti aşezaţi pe scaune.

Ceremonia spălării picioarelor este prezentată în capitolul XIII al Evangheliei după Ioan ca un gest de iubire al Mântuitorului faţă de ucenicii săi.

Gestul este cu atât mai încărcat simbolic cu cât, în tradiţia ospitalităţii iudaice, această sarcină era considerată una umilitoare şi revenea, de obicei, unei slugi.

În încheiarea slujbei, vicarul, asistat de parohul Ovidiu Duma şi de un sobor de preoţi, a sfinţit paştile şi vinul pe care credincioşii le vor primi în Noaptea de Înviere.