Circa 100 de etnici maghiari, majoritatea persoane în vârstă, s-au adunat marţi seara în Piaţa Unirii din Oradea pentru a cere amplasarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau în centrul oraşului.

Este o doleanţă mai veche a comunităţii maghiare din Oradea, pe care de-a lungul timpului atât reprezentanţi ai PPMT cât şi ai UDMR, au pus-o pe tapet.

Un personaj pozitiv...

Iniţial, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a anunţat că acţiunea va consta în formarea unui lanţ uman în jurul clădirii Primăriei pentru a atrage atenţia asupra doleanţei privind statuia Regelui Ladislau. Însă, iniţiatorii nu au primit aprobare pentru a organiza manifestarea în jurul palatului administrativ, ci în Piaţa Unirii, aşadar s-au adunat acolo.

"În ultimele săptămâni am asistat la dezvelirea a trei statui aparţinând comunităţii româneşti în Piaţa Unirii. E destul să ne raportăm strict la procentul comunităţii maghiare din populaţia oraşului şi tot ar trebui ca aceasta să aibă minim o statuie în această zonă (n.r. - Piaţa Unirii)", a declarat preşedintele PPMT, Csomortányi Istvan (foto).

Liderul PPMT a afirmat că etnicii maghiari îşi doresc o statuie a Sfântului Ladislau şi pentru că un astfel de monument nu ar avea de ce să derajeze populaţia română din oraş.

"Sfântul Ladislau este întemeietorului oraşului Oradea şi un personaj istoric cu caracteristici pozitive. Nu se poate spune nicio faptă a regelui Ladislau împotriva comunităţii române", a spus Csomortányi.

Pe banii comunităţii maghiare

Reprezentanţii PPMT propun şi unde să fie pus monumentul. "Statuia ar putea fi amplasată tot în Piaţa Unirii, dar în latura dinspre Crişul Repede a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Ladislau. Este o soluţie de compromis pentru că, astfel, nici nu s-ar mai modifica aspectul Pieţei Unirii", a declarat PPMT-istul.

Csomortányi Istvan a afirmat că reprezentanţii maghiarimii ar fi mulţumiţi şi dacă Primăria ar aproba doar amplasamentul, costurile statuii urmând să fie finanţate de comunicatea maghiară din Oradea.

"Ar fi un gest de eleganţă din partea Primăriei să plătească pentru realizarea unei statui a Sfântului Ladislau, dar noi ne-am mulţumi şi doar să ne aprobe amplasamentul. Suntem o comunitate puternică şi unită, care îşi poate finanţa un astfel de monument", a zis liderul PPMT.

Totuşi, sceptici...

În ciuda acţiunii organizate marţi, reprezentanţii PPMT spun că nu-şi fac iluzii.

"Am depus la Primărie o petiţie semnată de reprezentanţii ai 30 de ONG-uri şi parohii la care până acum n-am primit niciun răspuns. Adevărul este că nu ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv. Urmează două rânduri de alegeri, dacă vor fi alegeri anticipate chiar trei, şi această temă ar putea fi folosită de unele partide ca prilej de campanie electorală", a spus Csomortányi.

"Pe dinafară"

Prezent la acţiunea de marţi, vicepreşedintele PPMT, Zatykó Gyula, consilier al primarului Ilie Bolojan, a afirmat că prezenţa unei statui a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii ar demonstra caracterul multietnic al oraşului.

"Noi înţelegem amplasarea celor trei statui aparţinând comunităţii române - pentru care momentul Unirii este un act important - în piaţa centrală a oraşului. Totuşi, considerăm că prin aceasta comunitatea maghiară a rămas pe dinafară. Cerem ca un personaj maghiar, Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului, să aibă o astfel de statuie", a spus Zatykó.

Potrivit vicepreşedintelui PPMT, alegerea Sfântului Ladislau este cu atât mai potrivită cu cât acesta a fost tatăl Sfintei Irina, una dintre cele mai cinstite figuri ale Bisericii Ortodoxe.

O statuie a Sfântul Ladislau a mai existat în Piaţa Unirii între anii 1893 şi 1923, după care, odată cu sistematizarea pieţei, a fost mutată în faţa Bazilicii Romano-Catolice, unde se află şi azi. În locul ei a fost amplasată la vremea aceea statuia Regelui Ferdinand.