Un grup de orădeni, format mai ales din membri ai platformei Oradea Civică, a ieşit, luni seara, în Piaţa Unirii pentru a sărbători condamnarea şefului PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Au dus cu ei şampanie.

"Pân’ la dimineaţă radem o mustaţă"

Bucuroşi că au scăpat de Dragnea, câţiva dintre ei şi-au ras mustăţile, în timp ce colegii lor transmiteau totul live pe Facebook. De ce asta? Pentru că,  de-a lungul timpului, protestatarii anti-PSD au scandat la numeroasele manifestări organizate inclusiv în Oradea "Pân’ la dimineaţă radem o mustaţă", exprimându-şi astfel dorinţa de a scăpa de liderul PSD şi de celebra-i mustaţă.

Primul care şi-a ras mustaţa în direct a fost chiar liderul Oradea Civică 2017, omul de afaceri Cosmin Bursaşiu. "Eu mi-am lăsat mustaţă acum doi ani de zile şi mi-am promis că în ziua în care Liviu Dragnea intră la puşcărie îmi dau jos mustaţa. Mă şi mănâncă. În fiecare zi mi-am dorit să o dau jos, dar n-am reuşit. Ei, acum e acel moment!", le-a explicat acesta celor care-l urmăreau live pe Facebook.

El a pregătit un recipient cu apă, spumă de ras şi un aparat de unică folosinţă, despre care a spus că l-a primit de la jurnalistul Mălin Bot.

"Liviu, îţi mulţumesc din suflet că ai părăsit lumea liberă şi te-ai dus la Rahova. Mă mănâncă mustaţa de numa' şi astăzi vreau să o dau jos", a spus Bursaşiu, înainte să-şi radă mustaţa în timp ce colegii îl încurajau , îl filmau şi transmiteau scena live pe Facebook. "Gata, am scăpat! Am întinerit!", a spus mai orădeanul.

Gestul său a fost repetat şi de Liviu, un alt membru al Oradiei Civice, care a spus că nu şi-a ras mustaţa de... 30 de ani. În ziua condamnării lui Dragnea, a făcut-o fără să stea pe gânduri.

Un al treilea temerar a cântat "Cu Dragnea la puşcărie!" în timp ce-şi dădea jos mustaţa.

"Azi e mare sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!"

Orădenii ieşiţi în Piaţa Unirii au scandat: "Azi e mare sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!", dar n-au uitat nici că la putere sunt încă PSD-iştii şi au strigat: "Guvern de hoţi şi de mafioţi!", "Afară, afară cu PSD din ţară!" şi "O dorinţă sinceră: PSD la carceră!".

Mulţi dintre ei au purtat tricouri cu mesajul #Rezist şi au fluturat steaguri tricolore. 

Solidari cu Diaspora

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, luni seară, în Piața Victoriei din Capitală, la manifestația anunțată de mai multe grupuri civice sub denumirea „Sărbătoarea Primei Victorii”, bucuroşi de condamnarea lui Dragnea.

Oamenii şi-au arătat solidaritatea cu românii din diaspora care nu au putut vota duminică la alegerile europarlamentare 2019 şi referendumul  pe justiţie.

Ei au scandat "10 august", data în care a avut loc protestul românilor din străinătate, care s-a lăsat cu violenţe, şi "Diaspora".

Oamenii spun că lupta pentru apărarea statului de drept trebuie să continue şi cer demisia guvernului condus de Viorica Dăncilă. Au mai scandat "Meleşcanu, penalul!", "Hoţii" şi "Slugilor fără stăpân".

Scuze tardive

Ulterior, protestatarii bucureşteni au plecat la Ministerul de Externe, unde au cerut demisia lui Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze, luni, tardiv şi neconvingător, față de românii din Diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare și referendum din cauza cozilor care s-au format la urne.

„Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare. În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a transmis Teodor Meleșcanu, printr-un comunicat de presă.

(foto: Digi24.ro)