În jur de 100 de orădeni au participat, marți după amiaza, la un marş de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii cu privire la concetăţenii lor care suferă de diverse forme ale autismului. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia SOS Autism cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

Marşul a început din faţa magazinului Crişul, după ce liceeni "Onisifor Ghibu", "Roman Ciorogariu" şi "Mihai Eminescu" s-au înarmat cu tricouri albastre şi cu pliante cu informaţii despre nevoile persoanelor cu autism.

La eveniment au mai luat parte, alături de familiile lor, şi copii şi tineri care suferă de această afecţiune. "Am venit la marş pentru că fratele meu are autism. Mi-ar plăcea ca atunci când mă plimb pe stradă cu fratele meu să nu se mai uite oamenii ciudat la el", a spus o tânără.

Asociaţia SOS Autism are singurul centru pentru adulţi cu autism acreditat în Bihor, unde se desfăşoară diverse activităţi şi terapii necesare acestora.

Evenimentul de celebrare a Zilei Mondiale a Austismului a debutat marţi dimineaţa, când la centrul Asociaţiei SOS Autism Bihor s-a ţinut "Ziua Porţilor deschise" sub deviza "Trăieşte o clipă în mintea unei persoane cu autism".

Printre participanţii la eveniment s-au numărat viceprimarul Florin Birta şi directorul DASO, Arina Moş.

Autismul este una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburari prezintă o largă varietate de manifestări, rezultatul unor presupuse disfunctionalităţi de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Statisticile, atât la nivel internaţional cât şi la nivel naţional, arată că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere.

UPDATE: Fonduri pentru terapie

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au anunțat, marți, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, că vor fi alocate fonduri pentru a asigura fiecărei persoane cu tulburare din spectrul autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.

Viorica Dăncilă nu a precizat însă cum și începând de când va fi aplicată această măsură, în condițiile în care un proiect ce ar urma să modifice cadrul legal pentru pacienții cu autism așteaptă aprobarea în Parlament, precizezaă Hotnews.ro.