Ordonanţa de modificare a legilor justiţiei, OUG 7/2019,  i-a scos pe orădeni din casă. Deşi confuz organizat, mitingul de protest anunţat în Piaţa Unirii din Oradea duminica aceasta, atât de asociaţia Oradea Civică, cât şi de diverşi cetăţeni, pe propriile pagini de Facebook, a strâns mai mulţi participanţi decât adunările din cursul anului trecut. În apropierea statuii lui Mihai Viteazul s-au adunat, în jurul orei 19, circa 150 de oameni.

Spre deosebire de celelalte proteste, la acesta, participanţii - între care şi deputatul PNL Florica Cherecheş, deputatul USR Silviu Dehelean, publicistul Mircea Pricăjan, dar şi un grup de beiuşeni care de ani întregi cer repararea DN 76 - ascultă de la boxa instalată lângă soclul statuii postul de radio Europa FM, unde la emisiunea „Piaţa Victoriei” jurnalişti cunoscuţi, precum Moise Guran, Cristian Tudor Popescu, Teodor Tiţă ori Sanda Nicola, ţin la curent publicul despre afluirea în faţa Guvernului a manifestanţilor din Bucureşti.

Protestul din centrul Oradiei este paşnic. Oamenii au pancarte cu mesaje precum „Nu acceptăm dictatura”, „Apel către mafioţi: căraţi-vă”, flutură steagul României şi pe cel al UE şi scandează „PSD, ciuma roşie”. De altfel, ei nu stau compact, ci sunt destul de dispersaţi în piaţă. De la distanţă, sunt urmăriţi de echipaje ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei. 

Ordonanţă nocivă

Fie că-i cunosc pe oamenii de lângă ei, fie că nu, orădenii strânşi în Piaţa Unirii comentează efectele nefaste ale OUG 7/2019 şi se dovedesc, în ciuda alegaţiilor liderilor PSD, foarte bine informaţi cu privire la conţinutul actului normativ.

Unul dintre protestatari, Cătălin Popa, proprietarul unei întreprinderi care îşi exportă toată producţia în Franţa, povestea că 13 ani a locuit în această ţară, unde a şi studiat, timp în care a fost emisă o singură ordonanţă de urgenţă de către guvernul lui Jean-Pierre Raffarin. „Soţia mea a ascultat zilele trecute la radio o ştire care spunea că doar anul trecut Guvernul PSD-ALDE-UDMR a dat 117 ordonanţe de urgenţă. Cea mai nocivă, care a încheiat anul, a fost OUG 114 (n.r. cea care instituie o mulţime de noi taxe asupra companiilor energetice, bancare şi din comunicaţii). Anul acesta, deocamdată cea mai nocivă este Ordonanţa 7, pe justiţie”, a spus întreprinzătorul.

Protestul este o ocazie şi pentru reprezentanţii alianţei USR-PLUS să strângă semnături de susţinere pentru candidaturile la alegerile parlamentare, în piaţă fiind prezenţi voluntari care notează atent datele celor dornici să-i sprijine pe aceşti politicieni.

Reprezentanţi ai asociaţiei Oradea Civică, dar şi alţi protestatari din piaţă speră că în această seară se vor aduna cel puţin 300 de orădeni pentru a manifesta împotriva modificărilor legilor justiţiei, care transformă atât procurorii cât şi judecătorii în simple instrumente politice ale partidelor aflate la guvernare.

UPDATE: ora 19.10. Unul dintre liderii Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, a anunţat la microfon că la ora 19.45 vor porni în marş pe traseul pe care mergeau şi la manifestările din trecut: de la Biserica cu Lună, pe lângă Parcul 1 Decembrie, prin Centrul Civic, apoi pe strada Piaţa 1 Decembrie, cu trecere pe lângă sediul PSD Bihor.

"Salut prezența între noi a unor membri și simpatizanți USR și PLUS. Trebuie să fim uniți, cei din PSD, ALDE și UDMR sunt uniți, și noi trebuie să fim uniți", a mai spus Duma, la microfon. 

După mai multe discursuri la microfon, protestatarii au început scandările: "Abrogaţi şi apoi plecaţi", "Justiţie, nu corupţie" sau "Statul la căldură naşte dictatură".

UPDATE ora 19.40: În timp ce aşteaptă să pornească în marş, orădenii scandează lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare: "Guvern de hoţi şi de mafioţi", "UDMR, magyar PSD", "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie", chiar şi "Grevă generală", îndemnând astfel întreaga societate să se opună guvernanţilor. De asemenea, ei au pancarte cu mesaje precum "Sunteţi laşi, sunteţi corupţi, dar noi suntem tot mai mulţi" ori "PSD, până pici, zi de zi vom fi aici".

Pancartă anti-PSD

 

UPDATE ora 19.45: Circa 250 de protestatari au pornit în marş, prin centrul Oradiei. Ei scandează în continuare şi sunt însoţiţi de echipaje ale jandarmilor.

Pentru că manifestanţii merg pe carosabil, circulaţia rutieră în zonă este oprită sau îngreunată. Organizatorii susţin că la marş participă aproximativ 600 de persoane, însă numărul lor nu este atât de mare.

"Go, go, go, cu Dragnea la bulău", "La puşcărie, Dragnea, la puşcărie" sunt două dintre scandările care îl vizează direct pe şeful PSD.

La ora 20.13, oamenii au ajuns în faţa sediului PSD Bihor, unde s-au şi oprit şi au început să huiduie şi să scandeze cu mai mult entuziasm. "PSD, ciuma roşie", "Hoţii" şi "Demisia", au strigat protestatarii. De asemenea, ei au scandat şi "Afară cu PSD din ţară" şi "M*** PSD" şi au cerut organizarea de alegeri anticipate, "Anticipate, aşa nu se mai poate". 

Protestatari la sediul PSD BihorDupă aproximativ zece minute în care au scandat fără oprire în faţa sediului organizaţiei social-democraţilor bihoreni, protestatarii s-au pus iar în mişcare, pornind spre Piaţa Unirii.

Pe drum, orădenii scandează în continuare: "CCR, sluga PSD", "Nu scăpaţi", "Analfabeţii", "Guvern de hoţi şi de mafioţi", "Justiţie, nu corupţie", "Codruţa nu uita, Oradea-i de partea ta".

La ora 20.30, marşul s-a încheiat fără incidente, protestatarii ajungând în Piaţa Unirii. Unii scandează în continuare, dar cei mai mulţi au şi pornit spre case. De altfel, la microfon, Sebastian Duma le-a mulţumit participanţilor, sugerând aşadar că manifestarea a ajuns la final.