Evreii morţi în Holocaust au fost comemoraţi, duminică, în Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. Vizitatorii au luat parte la rugăciuni, au scris mesaje către cei morţi în lagăre în "Copacul Memoriei" şi au participat la ghidaje gratuite în muzeu, unde au putut descoperi viaţa evreilor din Oradea, ce au lăsat ei moştenire, dar şi care le-a fost destinul tragic.

Rugăciuni şi momente simbolice

Ziua de 27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În această zi, în anul 1945, evreii rămaşi în viaţă din lagărul de la Auschwitz au fost eliberaţi de către Armata Roşie.

Pentru a aduce un omagiu victimelor, membrii comunităţii de evrei din Oradea, dar şi simpli curioşi s-au adunat începând cu ora 10 la Muzeul Istoriei Evreilor, inaugurat recent în Sinagoga Aachvas Rein. Primul moment au fost rugăciunile oficiate de rabinul comunităţii evreieşti orădene, apoi s-au aprins şase lumânări, în semn de omagiu adus evreilor morţi nevinovaţi.

Vizitatorii au fost aşteptaţi încă de la uşă cu steluţe în şase colţuri, simbolul lui David, unde au putut să scrie câte un mesaj destinat evreilor. Acesta a fost un punct de atracţie pentru vizitatori, care s-au urcat pe bima, un podium de pe care se citea Tora (cartea sfântă a evreilor) şi au pus mesajele în copacul luminos al "memoriei". Toate acestea s-au desfăşurat la parterul muzeului.  

La etaj, de la ora 13, vizitatorii au luat parte la un ghidaj gratuit, în care muzeograful Diana Iancu le-a explicat curioşilor momentele de cumpănă ale evreilor orădeni. De la ora 15, a fost organizat un atelier de lectură, în care s-au citit câteva pagini din jurnalul Évei Heyman, "Am trăit atât de puţin".

Concurs premiat cu excursie

Tot la etaj, curioşii au putut afla câteva date importante cu privire la deportarea evreilor, au admirat câteva exponate, dar şi desene realizate de elevii de la Liceul de Artă. "Nu mai eram fiinţe umane, eram doar numărul care ne-a fost tatuat pe braţul stâng", a fost citatul unui deţinut surprins de două desene ale elevilor.

Tot în cadrul acestui eveniment a fost demarat proiectul "Ambasadorii Memoriei", unde elevii de la toate liceele sunt invitaţi să participe. Potrivit organizatorilor, concursul are trei etape. Prima etapă presupune conceperea unui eseu cu titlul "Destinul oraşului Oradea şi al comunităţii evreieşti fără Holocaust", în care copiii vor fi provocaţi să-şi imagineze ce ar fi făcut evreii în Oradea dacă nu ar fi fost deportaţi în lagărele de concentrare. În a doua etapă, participanţii vor trebui să desfăşoare activităţi de voluntariat în muzeu, ca de exemplu promovarea unor obiecte de care au fost atraşi în muzeu. Ultima etapă este realizarea unui ghidaj  în muzeu, unde copiii vor lua rolul unui ghid şi vor prezenta într-un mod inedit povestea evreilor.

Drept premiu, toţi copiii vor primi "Medalia Memoriei". Însă cei care vor strânge cel mai mare punctaj vor câştiga o excursie didactică în Sighetu Marmaţiei, la Casa Memorială Elie Wiesel, scriitorul care a supravieţuit Holocaustului şi care a primit premiul Nobel pentru pace.