O mână de cetăţeni şi oficialităţile orădene au sărbătorit Ziua Imnului Naţional, luni, pe platoul din faţa Primăriei. Evenimentul, care și în mod obișnuit este unul de scurtă de durată, a fost „grăbit” și mai tare de ploaie. 

Festivitatea a debutat cu rugăciuni şi cu intonarea imnului naţional de către solista Bianca Pop şi Cvartetul Expressione. Orădenii, nu mai mult de 20 la număr şi majoritatea de vârsta a treia, se aflau risipiţi prin colţurile platoului din faţa Primăriei, semn că apatia cetăţenilor pentru astfel de evenimente este tot mai mare. 

Despre istoria imnului naţional a vorbit profesorul universitar Mircea Brie, de la Facultatea de la Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. "Imnul a fost intonat pentru prima dată în urmă cu 171 de ani, la Râmnicu Vâlcea, în momente când poporul român avea nevoie de solidaritate. Acest imn se află în inimile tuturor românilor şi acum, indiferent de unde sunt ei aşezaţi", a spus universitarul.

La microfon a urmat apoi prefectul judeţului, Ioan Mihaiu, care a vorbit despre importanţa imnului. „Intonarea imnului este un semn al patriotismului și al unității de neam. Indiferent că vorbim de artiști sau de sportivi, pe buzele lor puteți citi versurile imnului de stat de fiecare dată când ei câștigă o competiție și ne fac mândri cu realizările lor”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu. 

Printre oficialităţi s-a mai numărat şi viceprimarul oraşului, Florin Birta. 

În continuare cei prezenţi au ascultat un concert de muzică clasică interpretată de Cvartetul Expressione.

Ca de obicei la astfel de evenimente, ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, format din militari, jandarmi şi pompieri, care a fost şi mai rapidă spre deosebire de alte dăţi, din cauza ploii care a început spre finalul ceremoniei. 

Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului Bihor.