Zăpezile abundente căzute marţi şi miercuri au scos la muncă utilajele şi muncitorii RER Vest. Timp de aproape 24 de ore, în Oradea s-au desfăşurat continuu operaţiuni de curăţare a zăpezii sau împrăştiere de materiale antiderapante.

Pe toate "urgenţele"

Potrivit unui comunicat al Primăriei, operaţiunile au debutat marţi la ora 16.20. "S-a acţionat cu 24 de utilaje dotate cu plug şi sărăriţă, acestea intervenind pe străzile din urgenţa I şi II, după care, din cauza ninsorii continue, au fost nevoiţi să revină pe străzile din urgenţa I cu activitatea de împrăştiere material antiderapant", se arată în comunicatul Primăriei.

În dimineaţa de 9 ianuarie, la ora 2, din cauza ninsorii abundente, RER Vest a întrerupt activitatea de împrăştiere material antiderapant şi a început activitatea de pluguit zăpada pe străzile din urgenţa I. "Activitatea de pluguit a fost reluată de încă două ori succesiv pe aceste străzi până la ora 5:00 dimineaţa. După ora 5:00 s-a reluat activitatea de împrăştiat antiderapant pe străzile din urgenţa I, urmate de străzile din urgenţa II", mai precizează municipalitatea.

În timpul zilei de miercuri, utilajele RER au mers şi pe străzile din urgenţa III şi IV.

"În toată această perioadă de intervenţie s-au împrăştiat 1.100 tone de material antiderapant solid, iar pentru zona centrală s-au folosit 6.000 litri de clorură de calciu şi 1.000 kg de clorură de magneziu fulgi", a mai transmis Primăria. Până acum, la intervenţii au participat 50 de şoferi şi 126 de muncitori pentru curăţat manual zăpada. Muncitorii lucrează în continuare, iar prognoza meteo arată că vor avea de lucru şi în zilele următoare.

Obligaţii pentru orădeni

Pe de altă parte, Primăria le reaminteşte cetăţenilor că şi ei au obligaţii când ninge. Mai precis, ei trebuie să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor care fac parte din asociaţia în care locuiesc şi să asigure meţinerea condiţiilor de circulaţie în siguranţă a pietonilor prin îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuare din dreptul imobilelor în care locuiesc sau spaţiilor deţinute cu orice titlu, spaţii în care îşi desfăşoară activitatea sau pe care le folosesc în alte scopuri.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi de la 500 la 2.500 lei.

"De asemenea, poliţiştii locali îi felicită pe cetăţenii municipiului Oradea care au dat dovată de spirit civic şi iau toate măsurile necesare pentru salubrizare împrejurul imobilelor, gest pe care ne-am dori să îl regăsim în acţiunile tuturor cetăţenilor din municipiul Oradea", se mai arată în comunicatul Primăriei.