"Poftiţi, vă rog!". "Mulţumesc, doar mă uit". Aceasta este formula de salut practicată pe stradă între vânzătorii şi cumpărătorii de mărţişoare.

Comercianţii au întins încă de la începutul acestei săptămâni 50 de tarabe cu mărţişoare pe strada Republicii şi în Piaţa Unirii din Oradea.

Preţurile, la fel ca anul trecut, variază între 2-3 lei pentru un mărţişor simplu şi 10-15 lei pentru o piesă mai complicată sau lucrată manual.

Dincolo de tradiţionalele figurinele din plastic reprezentând de la mămăruţe şi coşari la potcoave şi trifoi cu patru foi, se mai fac remarcate mărţişoarele cu lavandă, cu ii şi costume populare sau brodate pe etamină.

"Cu tot frigul şi vremea noroasă de anul trecut, parcă atunci am vândut, totuşi, mai bine", spune un vânzător.

Anul acesta cea mai mare trecere o au mărţişoarele simple, la un preţ de 3-5 lei. "Poate totuşi mâine, cu o zi înainte de 1 martie, vom vinde mai bine", zice acesta.

Pentru prietene, învăţătoare şi colege...

Mărţişoarele au publicul lor. "Majoritatea cumpărătorilor sunt doamne sau bunici care cumpără mărţişoare pentru copii sau nepoţei, ca să le poată duce la şcoală, abia apoi vin tinerii care le iau pentru prietenele lor", spune un vânzător.

În schimb, cei mai buni cumpărători sunt bărbaţii de vârstă mijlocie. "Tinerii cumpără unul - două mărţişoare, pentru prietenă şi încă cineva. Bărbaţii de vârstă mijlocie cumpără însă mult mai multe pentru a le oferi soţiei şi colegelor", povesteşte Daniel Pop.

Tânărul vinde mărţişoare făcute de mână cu lavandă cultivată pe terenul familiei din Hidişeul de Jos. "Anul trecut s-a vândut mai bine în Lotus Center, că a fost vreme urâtă şi lumea n-a prea ieşit afară, dar anul acesta sperăm că vom avea mai bun vad pe centru. Prin tradiţie, orădenii îşi cumpără mărţişoare de pe strada Republicii", spune comerciantul.

Brodate la maşină

Podoabele cu şnur roşu-alb, făcute de mână, deşi mai scumpe, fac o figură deosebită. Preţul unui mărţişor variază între 7 şi 15 lei, în funcţie de complexitate.

"Avem mărţişoare brodate la maşină, dar şi prelucrate manual, pe etamină, atât ca broşă cât şi în formă de felicitare", spune vânzătorul Vlad Ciopleală.

Tânărul produce broderie computerizată şi face imprimare digitală pe textile ajutându-se de un proiect Start-Up Nation prin care şi-a cumpărat echipamentele de producţie. Despre vânzări nu ştie spune, deocamdată prea multe. "Sperăm ca oamenilor să le placă", zice Vlad.

Speranţe la un an mai bun

În ciuda vânzărilor încă slabe, comercianţii se aşteaptă ca odată cu apropierea zilei de 1 martie tot mai mulţi orădeni să cumpere mărţişoare.

"Teoretic ar trebui să avem un an mai bun. Anul trecut au venit comercianţii de la Bucureşti cu mărţişoare aurite, cu cristale swarovski de 10-15 lei bucata. Aveau multă marfă, au licitat pentru mai multe mese şi au ridicat şi la 3.000 lei chiria pentru o tarabă. Probabil au ieşit pe pierdere pentru că anul ăsta n-au mai venit şi chiriile au mai scăzut", spune un comerciant.

Oferirea de mici podoabe cu şnur împletit roşu - alb este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români. Considerat simbol al primăverii, mărţişorul se dăruieşte fetelor şi femeilor pe 1 martie. În Moldova, în schimb, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.