Oradea a fost îmbrăcată în culorile tricolorului la împlinirea celor 100 de ani de la Declaraţia de independenţă a românilor semnată, în 12 octombrie 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr.

Mii de steaguri şi ghirlande tricolore au fost amplasate, de Primăria Oradea și APTOR, în centrul municipiului, atât în Piaţa Unirii, cât şi pe strada Vasile Alexandri şi podul Sfântul Ladislau, iar pe clădiri au apărut bannere cu portretele unor înaintaşi care au contribuit la Marea Unire.

Aurel Lazăr, Vasile Goldiş (amintind de Declaraţia de la Oradea), Gheorghe Pop de Băseşti, Ştefan Cicio Pop, Alexandru Vaida Voevod, Ioan Flueraş, Ioan Suciu (Portretele Marii Uniri), dar şi Pantelimon Halippa, Ion C. Inculeţ (amintind de Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918), Iuliu Maniu, Ion I.C. Brătianu, Roman Ciorogariu, sunt câteva dintre portretele din centrul Oradiei.

De asemenea, pe Palatul Vulturul Negru a fost amplasat portretul Regelui Ferdinand I.

Activităţile de anul acesta de Ziua Oraşului au fost cuprinse sub sloganul "Respectăm Centenarul".

De altfel, manifestările vor debuta, vineri, de la ora 14, cu o ședință extraordinară a Consiliui Local Oradea organizată chiar în casa memorială Aurel Lazăr, de pe strada cu același nume, locul unde, în urmă cu 100 de ani a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Imperiul Austro-Ungar, care a fost citită în Parlamentul din Budapesta şi a stat la baza Rezoluţiei de la Alba Iulia.