Circa 70 de orădeni s-au strâns, miercuri după amiază, în foaierul principal al Palatului Episcopal Romano-Catolic, unde episcopul Böcskei László le-a vorbit despre stadiul lucrărilor de reabilitate ale imobilului.

Curioşii au fost duşi apoi la etajul 2, la mansardă, apoi în subsol, iar la final li s-au prezentat modificările făcute în parc, realizate de un grădinar specialist din Franţa.

Camere restaurate

În timpul vizitei publice au mai prezentat detalii despre reabilitare managerul de proiect Matuz Zsolt, arhitectul Emődi Tamás şi grădinarul francez Beaudet Tancred, traducător fiindu-i profesoara de limbă franceză Diana Costin.

Lucrările de reabilitare au început în decembrie 2017 şi se vor încheia în decembrie 2020, iar potrivit episcopului Böcskei László, până acum, lucrările la acoperiș au fost încheiate și cele de consolidare a clădirii sunt şi ele spre final. În momentul de faţă se lucrează la reţelele de încălzire și climatizare.

"Pe şantier am fost numai cu presa, însă acum ne-am dorit ca toți cei interesați de lucrările care se fac aici să poată veni. La final, acesta nu va fi numai muzeu, ci şi un spaţiu pentru recreere, se vor susţine concerte, expoziții sau proiecţii de filme, va fi un spaţiu cultural", a spus episcopul Böcskei László în cadrul întâlnirii.

După introducere, orădenii au fost plimbaţi prin încăperile de la etajul 1. Cea mai spectaculoasă a fost o cameră de zi, folosită ca sală de mese în timpul iernii, în care au rămas două sobe vieneze datând din jurul anului 1760 (foto).

În continuare, curioşii au fost plimbaţi şi la etajul doi, unde stilul baroc, cu multe forme concave și convexe, dar și coloristică îndrăzneață, nu se mai regăseşte din cauza modificărilor făcute de-a lungul timpului. Sălile din acea zonă vor fi folosite pentru expoziții, lansări de carte și alte activități culturale. 

Grădină în stil francez

Ajunşi la mansardă, cei prezenţi au putut să vadă cea mai mare şarpantă în stil baroc din ţară, fiind vorba de o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi. "Majoritatea sunt grinzile vechi, noi le-am înlocuit doar unde a fost nevoie", a fost răspunsul arhitectului Emődi Tamás la întrebarea unui orădean.

În subsol, reprezentanţii Episcopiei au pregătit un proiector cu ajutorul căruia au fost prezentate schimbările care au avut loc până acum în grădina complexului baroc.

"Atunci când am ajuns aici, mi-am dat seama că am mult de lucru. A fost nevoie de toaletarea copacilor sau replantarea unora în alte locuri și mutarea gardului viu, totul pentru ca parcul din faţa palatului să fie mai aerisit, adică să se pună accentul pe clădire", a explicat grădinarul francez contractat de Episcopie. 

Și amfiteatrul în aer liber, din partea sudică a suferit schimbări (foto). Amenajările realizate în anii 60 cu trepte de intrare din partea sudică au fost îndepărtate şi refăcute în stil baroc.

Beaudet Tancred a mai precizat că parcul era amenajat haotic, el fiind un amestec de stil francez, adică foarte sărac în elemente, doar cu multă verdeaţă de dimensiuni mici, şi stilul englezesc, cu mulţi copaci şi gard viu, ceea ce deranja ochiului.

Faţă de vegetaţia existentă, va fi amenajat un rozariu şi o grădină cu diverse plante şi flori care apar menţionate în Biblie. Aceasta va fi amenajată în stânga catedralei, unde va fi, potrivit episcopului, "o zonă de linişte", deschisă plimbărilor şi meditaţiei. Printre plante se vor număra şi cele aromatice şi medicinale ca salvia, menta, oregano, muştar şi linte. 

"Suntem în grafic”

La finalul vizitei, episcopul le-a mai spus curioşilor că lucrările "sunt în grafic", iar în trei săptămâni reabilitarea faţadei principale a palatului va fi finalizată.

Pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Parcul, extins pe circa 5,5 hectare, va fi reamenajat din bani europeni, fiind vorba de aproape 800.000 euro.