Consiliul Local Oradea va fi chemat să aprobe miercurea viitoare indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a unei parcării supraetajate pe strada Iosif Vulcan.

Cu acces din două străzi

Parcarea, cu patru niveluri, va avea 145 de locuri pentru maşini, precum şi locuri pentru motociclete şi biciclete. Noul parking va presupune o investiţie de 2,5 milioane euro. Clădirea va avea un demisol, parter, două etaje şi un nivel superior deschis.

"Parcarea va fi folosită de riverani după-amiaza şi pe timpul nopţii, iar în cursul zilei de către cei care vin în zona centrală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Accesul în viitoarea parcare se va face dinspre două străzi. "Vor exista intrări atât din strada Aurel Lazăr, mai ales pentru riverani, cât şi din Iosif Vulcan. Ieşirea se va face însă doar pe strada Iosif Vulcan. Cine iese din parcare va putea folosi sensurile giratorii care vor fi amenajate în intersecţiile cu strada Libertăţii, respectiv cu Piaţa Ferdinand", a spus Mălan.

Pentru a putea amenaja accesul la parcare, lat de 5,8 metri, municipalitatea va expropria clădirea din strada Iosif Vulcan 12.

"Clădirea este proprietatea unei firme din grupul Transilvania. O vom expropria. Parte din ea o vom demola pentru a face loc intrării (n.r. - în noul parking)", a precizat viceprimarul, adăugând că, după demolarea părţii care se află în calea parcării, elemente arhitecturale ale clădirii vor fi refăcute astfel încât imobilul să-şi păstreze simetria. 

Mircea Mălan a spus că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei vor fi supuşi aprobării Consiliului Local, cel mai probabil, în şedinţa de săptămâna viitoare.

Cu maşina la "bloc"

Municipalitatea orădeană vrea să amenajeze în zona centrală 1.000 de locuri de parcare în parking-uri supraetajate. "Lucrările de amenajare a zonei centrale pentru pietoni şi biciclişti vor presupune desfiinţarea locurilor de parcare de la sol, iar maşinile vor trebui să parcheze undeva", a spus Mălan.

Astfel, pe lângă parcarea din strada Independenţei, aflată încă în lucru, şi cea de pe Iosif Vulcan, prezentată vineri de viceprimar, municipalitatea pregăteşte construirea de parking-uri şi pe străzile Braşovului (lângă magazinul Crişul), Gheorghe Bariuţiu (pe amplasamentul fostei baze sportive Voinţa) şi în curtea interioară a Primăriei cu acces dinspre strada Tudor Vladimirescu.

"Am obţinut aprobarea de a face o parcare în spatele Primăriei, acolo unde o clădire aparţinând Bisericii romano-catolice nu putea fi demolată până acum, însă în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat s-a ajuns la concluzia că poate fi dezafectată", a spus viceprimarul.

Pentru construcţia parcării, municipalitatea va demola clădirea lipită de Primărie, care acum adăposteşte o farmacie.

Parcări pe ... telefon

Până la finalizarea noilor parcări municipalitatea va pune în funcţiune un sistem de monitorizare a tuturor locurilor de parcare din zona centrală, pentru a veni în ajutorul şoferilor.

"Va fi gândit într-un sistem integrat cu informaţii astfel încât oricine să poată vedea pe telefon unde poate parca în Oradea. Sistemul va fi pus în funcţiune odată cu finalizarea acestor parcări", a spus viceprimarul Mălan.

Potrivit edilului, parcările din strada Iosif Vulcan şi Primăriei vor fi consturite de municipalitate, iar cele din străzile Braşovului şi Gheorghe Bariuţiu de către Administraţia Domeniului Public. Lucrările ar putea începe cel târziu în primăvara anului viitor.