Șase care alegorice, între care unul care reprezintă dansatori în straie populare din zona Beiușului și din Debrețin, dar și unul spectaculos în care Sfântul Ladislau este "portretizat" salvând o femeie răpită de cumani, au atras zeci de orădeni, miercuri, în Piața Unirii. Curioșii pot să le admire până la ora 17.

Piaţă colorată

De această dată, alaiul nu a mai străbătut un traseu prin oraş, carele staţionând direct în Piaţa Unirii. 

Orădenii şi turiştii au început să se adune în jurul orei 12 în jurul carelor. Cei mai bucuroşi au fost copiii, care abia aşteptau să îşi facă poze lângă uriaşele construcţii din flori.

Unul dintre care a fost cel realizat în comun de Oradea şi Debreţin care prezintă două cupluri de dansatori îmbrăcaţi în portul popular din zona Beiuşului, respectiv în cel din zona de graniţă a Ungariei.

Un alt car expus în Piaţa Unirii a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin.

De asemenea, orădenii au putut vedea carul realizat în comun de autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar denumit "Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele".

Cel mai fotografiat car a fost "Legenda Sfântului Ladislau", realizat pentru a omagia vizita Papei în România.

"Scena reprezintă o legendă în care un luptător al cumanilor fură o tânără, iar Ladislau reuşeşte să îl înfrângă şi să o salveze pe fată", a povestit reprezentantul Asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatykó Gyula.

În caravană a mai fost şi carul realizat de regiunea Tayoma din Japonia împreună cu oraşul Debreţin, care ilustrează "Dansul leului roşu şi leului alb", dar şi cel al mall-ul Forum din Debreţin, acesta din urmă reprezentând mai multe accesorii care completează ţinuta unei femei, printre care un pantof şi o poşetă.

Carele pot fi admirate până la ora 17. Joi, alaiul va pleca într-un tur prin câteva localităţi din judeţ: Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig şi Săcueni.

Fără paradă. Ce cred orădenii

Mulţi orădeni s-ar fi aşteptat să vadă şi o paradă de majorete şi dansatori, la fel ca în anii precedenţi. "În fiecare an veneam să le văd, dar acum fără momente artistice şi-a pierdut farmecul", a spus orădeanca Timea Floruţ.

Iniţial, municipalitatea trebuia să amplaseze o scenă în Piaţa Ferdinand, unde ar fi urmat să evolueze trupe şi artişti locali pe perioada staţionării carelor. "Din păcate nu s-a prezentat numai o trupă care voia să cânte pe scenă, aşa că am hotărât să se ţină doar concertul pianistului Balázs Havasi", a explicat Zatykó Gyula.

Alţii s-au bucurat că nu a fost programat nicio paradă. "În fiecare an era foarte cald şi trebuia să mergem după care. E mai bine că vin direct aici, e mai liniştit", a spus o altă orădeancă.

În Oradea, Carnavalul Florilor se va încheia cu un concert al celebrului pianist maghiar, Balázs Havasi. Biletele s-au vândut rapid, organizatorii de la APTOR - asociaţia din subordinea Primăriei însărcinată cu promovarea turismului - suplimentând cele circa 2.300 de bilete iniţiale cu încă peste 400, care s-au epuizat şi ele în câteva ore.

Caravana florilor a fost adusă în Oradea în urma parteneriatului dintre Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, din subordinea Primăriei, şi reprezentanţii autorităţilor din Debreţin. De altfel, festivalul din Oradea este o versiune mai mică a tradiţionalului Carnaval al Florilor din oraşul de peste graniţă.