Premieră absolută pentru Oradea! Angajaţii Termoficare au descoperit joi dimineaţă o firmă din parcul industrial I, din Şoseaua Borşului, racordată ilegal la reţeaua primară de încălzire.

Racord ilegal...

"Firma respectivă a început o procedură de racordare în anul 2016, a plătit un avans şi ne-a comandat un proiect pe care nu l-a mai ridicat. Anul trecut compania a venit cu alt proiect şi nici atunci nu a dus demersurile la bun sfârşit. Astăzi, când am verificat căminul de racord aflat în stradă am descoperit că firma se racordase deja", a declarat pentru BIHOREANUL Lucian Pop, şeful Serviciului Tehnic din cadrul Termoficare Oradea.

Muncitorii care au coborât în căminul de vizitare de la intrarea în hala firmei Ber Medical au descoperit că spaţiul era deja racordat la reţeaua magistrală, iar ţevile de încălzire arătau o temperatură de 80 grade Celsius pe tur şi 60 grade Celsius pe retur.

Compania este acuzată acum că s-a racordat ilegal la încălzire, fără a avea un proiect aprobat, avize de racordare, contract încheiat cu Termoficare şi contor pentru înregistrarea consumului. "Un astfel de caz este o premieră pentru Oradea. Nu am mai descoperit până acum o fabrică racordată ilegal la reţeaua de termoficare", a spus Pop.

... şi plângere penală

Conducerea Termoficare a făcut joi plângere penală împotriva administratorilor firmei şi au început demersurile pentru recuperarea prejudiciului estimat la peste 4.000 euro pe lună de iarnă.

"Conform regulamentului de termoficare, vom factura firmei consumul estimat pe trei ani în urmă. Reprezentanţii firmei susţin că spaţiul a fost racordat la reţea în urmă cu două săptămâni, dar judecând după uzura conductelor probabil că hala a fost legată la încălzire în 2016, imediat după construcţie", a afirmat directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Firmă de milioane

Firma Ber Medical a fost înfiinţată în anul 2010 în Oradea, sub numele iniţial de Beurer Medical, cu obiect principal de activitate comerţul cu ridicata a produselor farmaceutice de la aparatură şi ustensile medicale la consumabile. Din 2013, societatea a fost deţinută în părţi egale de Man Ciprian Florin şi Brisc Ciprian Ioan (nu este vorba nici de fostul şef al DNA Oradea, nici de cunoscutul medic gastroenterolog - n.r.), până la începutul acestui an, când unic asociat şi administrator a rămas Brisc, iar sediul social i-a fost mutat în Bucureşti.

Compania a încheiat în anul 2013 un contract de concesiune pentru realizarea unei investiţii de peste 500.000 euro într-o hală de producţie şi depozitare de dispozitive ortopedice în strada General Mărdărescu 14 din Parcul Industrial I.

Firma şi-a finalizat investiţia în vara anului 2016 când, ajunsă la 25 de angajaţi, şi-a şi cumpărat de la oraş amplasamentul de 3.900 metri pătraţi cu 37.500 euro. Ber Medical a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 13,3 milioane lei şi un profit de 801.000 lei.