Premieră în Oradea! Jumătate dintre membrii Consiliului Local Oradea au renunţat joi la câte 1.000 lei, reprezentând îndemnizaţia aferentă lunii octombrie, la îndemnul liberalului Florin Marinău.

Bani pentru tinerii cu sindrom Down

Consilierul local şi-a dus astfel la îndeplinirea promisiunea făcută în şedinţa de lună trecută de a-şi dona îndemnizaţia pentru o cauză nobilă.

Marinău a tranşat la acea dată o dispută între reprezentanţii PNL şi UDMR, pe marginea bugetului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Cum grupul UDMR insista pentru diminuarea sumei de 94.000 lei alocate de APTOR pentru organizarea Centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu şi alocarea diferenţei pentru organizarea Zilei Vârstnicilor (4 – 5 octombrie), consilierul Florin Marinău a făcut pace promiţând că va propune în şedinţa din octombrie ca aleşii orădenilor să îşi doneze îndemnizaţia pentru această cauză.

"Am spus luna trecută că voi avea o iniţiativă prin care voi propune ca toţi consilierii municipali să doneze o indemnizaţie pentru Ziua Senectuţii. Între timp evenimentul s-a consumat, dar eu îmi menţin iniţiativa. Propun ca sumele să fie dotate pentru materialul 46, Ziua porţilor deschise la centrele Down, pentru că pe 3 decembrie este ziua persoanelor cu dizabilităţi", a spus Florin Marinău pe finalul şedinţei de joi.

Concret, este vorba despre Ziua Porţilor Deschise organizată de Asociaţia Down Oradea, care a solicitat şi a primit, separat, 3.000 de lei de la bugetul local pentru "achiziţionarea materialelor, echipamentelor şi acoperirea cheltuielilor de protocol necesare desfăşurării evenimentului", după cum se precizează în proiectul de hotărâre. 

Acesta i-a provocat pe aleşii locali să îi urmeze exemplu. "Îmi place să cred că vor achiesa la această propunere şi cei din grupul UDMR şi cel al PSD", a spus Marinău.

...cu sprijinul UDMR şi refuzul PSD

Odată lansată provocarea, la încheierea şedinţei liberalul a pus pe masă un tabel şi a semnat primul pentru donarea îndemnizaţiei. Exemplul său a fost urmat peste masă, câteva minute mai târziu, de reprezentanţii UDMR.

Cei patru consilieri ai Uniunii, în frunte cu şeful grupului, Kirei Melinda, au semnat foaia fără discuţii şi au returnat tabelul liberalului.

În final gestul a fost urmat de nouă din cei 18 liberali din Consiliul Local, printre care Ioan Lezeu, Mircea Duşe, Teofil Filimon, Laurenţiu Chiană, Marius Zdrâncă, Marcel Dragoş şi Camelia Buhaş.

Solicitat de BIHOREANUL, Marinău a refuzat să facă publică lista completă a donatorilor precum şi să explice faptul că doar jumătate din colegii săi au subscris iniţiativei. "Asta este, a decis fiecare cum a vrut, eu am acum lista cu cei care au hotărât să îşi doneze îndemnizaţia şi acum o duc la Serviciul Personal", a spus Marinău.

Nici viceprimarul Florin Birta nu este mai lămurit. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Noi am avut o întâlnire cu consilierii locali înaintea şedinţei în plen. Dacă domnul Marinău ne-ar fi reamintit atunci de iniţiativa dumnealui sunt convins că ar fi semnat toată lumea", a spus Birta.

Pe de cealaltă parte, măcar consilierii locali ai PSD au fost consecvenţi. Obişnuiţi să dea curs iniţiativelor PNL doar în cazuri excepţionale social-democraţii s-au ridicat de la masă şi au plecat fără să semneze pentru donarea îndemnizaţiei.