Primăria Oradea a scos săptămâna trecută la licitaţie lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016. În ultimii doi ani municipalitatea a făcut studii şi lucrări pentru consolidarea dealului, înainte de a trece la refacerea grădinii publice amenajată iniţial din fonduri europene.

Lucrările, estimate la 1,9 milioane lei, vor avea un termen de execuţie de 8 luni, din care două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie.

"Odată cu încheierea lucrărilor de stabilizare şi consolidare a Grădinii Publice Dealul Ciuperca, urmează lucrările de reamenajarea a acesteia, în vederea aducerii ei la parametrii funcţionali corespunzători şi a redării ei funcţionale, în beneficiul locuitorilor municipiului Oradea”, se menţionează într-un comunicat transmis marți de Primărie.

Refăcut din temelii...

Potrivit informării, reamenajarea dealului Ciuperca va presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Astfel, lucrările de structură vor cuprinde realizarea de umpluturi compactate de pământ şi pământ stabilizat în amonte de zidul de sprijin pentru a exista o continuitate a pantelor taluzului natural, realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, amenajarea treptelor de legătură între alei şi a punctului de belvedere nou creat.

Printre lucrările de arhitectură se vor număra cele de refacere a tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca şi a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, refaceri de pardoseli, balustrade şi bănci, realizarea unui pergole metalice cu radierul lipit de zidul de sprijin şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

Lucrările la instalaţiile electrice exterioare vor viza refacerea cablurilor electrice, a prizelor şi stâlpilor de iluminat.

... după alunecările de teren

Reabilitarea dealului Ciuperca are loc în urma lucrărilor de consolidare finalizate anul trecut şi lăsate să se stabilizeze peste iarnă.

Amenajată din fonduri europene, grădina publică Ciuperca a fost distrusă de alunecările de teren din noiembrie 2016 care au distrus o suprafaţă de 5.300 mp inclusiv aleile, amfiteatrul în aer liber şi punctele de belvedere.

Primarul Ilie Bolojan a promis că în urma aducerii dealului la starea iniţială municipalitatea se va îndrepta împotriva celor pe care o expertiză comandată de municipalitate îi va considera vinovaţi.