Circa 50 de orădeni s-au strâns marţi, pe Podul Sfântul Ladislau, pentru a protesta împotriva tăierilor de arbori realizate în timpul administraţie Bolojan. Manifestarea a pornit de la igienizarea făcută de ABA Crişuri luni, pe malul Crişului Repede, iar printre combatanţi s-au aflat şi reprezentanţii ai partidelor PSD şi USR, care au criticat aspru administraţia locală.

Comunicatul minciunii

Protestul, programat la ora 17, a fost anunţat de universitarul şi ecologistul Orlando Balaş, înainte cu doar câteva ore, în urma acţiunii de igienizare a malului între Podul Intelectualilor şi Podul Sf. Ladislau. Balaş susţine că, pe lângă scoaterea din râu a buştenilor plutitori, a copacilor uscaţi sau doborâţi de vânt, a fost şi o acţiune de defrişare.

"Sunt în curs aşa-zise acţiuni de curăţenie ale ABA Crişuri. Cu această ocazie s-au tăiat câteva sălcii care nu erau uscate. S-a ales această perioadă tocmai pentru că arborii nu au frunze, să fie mai puţin sesizabil", a acuzat Balaş (foto).

Pe mal au rămas numeroase resturi lemnoase (foto), care, a arătat ABA Crişuri luni, au fost lăsate la uscat. 

"Am văzut în presă că igienizarea Crişului Repede se face cu drujba, cu buldozerul şi cu cablul de oţel. Nu mi se pare normal, oricine se va uita va vedea de fapt, care este rezultatul", a spus şi ecologistul Florin Budea. 

Alături de el s-au adunat mai mulţi orădeni care ţineau în mâini afişe cu mesaje precum "20.000 de arbori tăiaţi în Oradea între 2008 – 2020! Lăsaţi Oradea verde", "Stop defrişării Oradiei!" sau "O lume fără copaci e o lume viaţă, aer, apă, animale, plante" şi "Stop deforestation and let us breathe" ("Opriţi defrişările şi lăsaţi-ne să respirăm!") cele din urmă fiind realizate de eleva Antonia Tăşnade, de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Printre participanţi s-a numărat şi orădeanul Valentin Leucuţa, care a prezentat şi mai multe fotografii realizate de el pe parcursul mai multor ani, când mai mulţi copaci au fost tăiaţi sau toaletaţi. "În 12 ani de Bolojan Oradea a pierdut circa 22.000 - 23.000 de arbori. Oraşul este mult mai urât fără ei", a spus, între altele, Leucuţa.

PSD şi USR

Pe pod au ajuns şi câţiva membri ai unor partide politice, mai exact cei de la PSD şi USR, care i-au criticat şi ei pe reprezentanţii administraţiei locale.

"Ar trebui să avem un regulament foarte bun, nişte specialişti şi ar trebui să ne pese de fiecare copac. Pentru fiecare tăiere există o explicaţie: «am avut aviz», «erau un pericol pentru cetăţeni», «erau pericol pentru maşini»... Şi aşa rămânem fără câteva zeci de copaci, cu promisiunea că se vor planta alţii", a spus USR-istul Flavius Bunoiu. 

Cei mai numeroşi au fost PSD-iştii, care au venit în frunte cu fostul europarlamentar Emilian Pavel, consilierul local Liviu Sabău Popa şi fosta şefă PSD Diaspora, Lilla Debelka.

"Mi-am adus aminte de anul 2008, când inclusiv domnul primar Bolojan protesta împotriva PDL-ului de atunci, când tăiau arborii din faţa Bisericii cu Lună. Iată că la 12 ani distanţă a preluat exact aceleaşi practici. Îi invit pe orădeni să vadă ce înseamnă igienizare în timpul administraţiei Bolojan", a declarat Pavel.

Evenimentul s-a încheiat după circa o oră, iniţiatorul Orlando Balaş promiţând că va mai organiza astfel de evenimente.