Manifestare inedită în faţa Maternităţii din Oradea. Din 25 septembrie şi până pe 3 noiembrie, în fiecare zi, între orele 8 şi 16, la poarta spitalului, o mână de voluntari afişează mesaje anti-avort. Ei iau astfel parte la o campanie globală, "40 de zile pentru viaţă", care presupune că enoriaşi din mai multe confesiuni religioase se vor ruga în stradă pentru copiii nenăscuţi, încercând astfel să determine femeile însărcinate să nu avorteze.

"Viaţa are valoare, este viaţă de la concepţie şi ne rugăm pentru copiii nenăscuţi. Cineva trebuie să se roage şi pentru ei", a explicat sâmbătă, pentru BIHOREANUL, Florica Bălăban, preşedinta Asociaţiei Precious Little Feet - Viaţă şi Speranţă, una dintre ONG-urile organizatoare. Cealaltă este Asociaţia "Precious Life".

În cele 40 de zile, voluntarii vor sta paşnici în faţa Maternităţii, afişând pancartele şi rugându-se. "Îmi regret avortul", "Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă", "Fiecare făt este frumos şi merită să trăiască", "Tatăl meu, eroul meu", "Viaţa începe la concepţie" şi "Există iertare şi vindecare după avort" sunt câteva din mesajele afişate. 

Voluntarii spun că nu vor aborda femeile care intră pe poarta spitalului, nici nu vor scanda vreun mesaj. "Campania înseamnă rugăciune, post şi veghe în stradă. În timp ce stăm cu pancartele, ne rugăm. Am ales acest loc pentru că aici vin copiii pe lume şi aici se omoară copii", a explicat Bălăban.

Întrebată dacă nu consideră că acţiunea lor este o formă de şantaj emoţional şi de presiune asupra mămicilor, organizatoarea a spus că nu. "Noi nu putem convinge pe nimeni, noi vrem doar să conştientizăm, să informăm", a explicat aceasta, precizând însă că ONG-urile nu se opun avorturilor în cazuri speciale, cum sunt cele medicale ori sarcinile rezultate în urma unor violuri.

Sâmbătă, la ora 14, în faţa Maternităţii participau la campanie zece voluntari, printre care şi o familie cu doi copii. "Am venit pentru că susţinem viaţa. Şi orice fiinţă, chiar dacă e doar la începutul vieţii în pântece, are dreptul de a trăi", a spus Simona Sas, mama celor doi copii prezenţi la manifestare şi, totodată, însărcinată în luna a şaptea.

Cele două ONG-uri organizatoare se definesc ca fiind asociaţii pro-viaţă şi creştine. De altfel, potrivit lui Bălăban, în fiecare zi la manifestare vor participa voluntari mobilizaţi de toate cultele creştine din Oradea.

Organizatoarea a mai spus că, în cele trei zile de când au demarat manifestarea, voluntarii nu au înregistrat niciun incident. Potrivit acesteia, trecătorii fie doar îi privesc, fie îi felicită.

Pentru rugăciunea în stradă, organizatorii au obţinut autorizaţie de la Primărie şi de la Jandarmeria Bihor, pentru fiecare zi din cele 40.